A+ A A-

Muftija Dudić za Betu: O stanju muslimana u Sandžaku, Srbiji, te odnosu države prema Bošnjacima

 

mevlud-dudic-1Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić dao je intervju za Betu, u kojem govori o stanju muslimana u Sandžaku, Srbiji, te odnosu države prema Bošnjacima. Muftija Dudić neizostavno govori i o ubijanju muslimana u Gazi.

Primjenjuju se dvojni standardi

Iako je Ustavom Republike Srbije donijet zakon, na način na koji je donijet, tačno definisan položaj, kao i ostalim Zakonima o crkvama i vjerskim zajednicama tačno je definisano gdje je mjesto crkvama i vjerskim zajednicama. Dešava se suprotno od Ustava kao i od Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama da jedino kada je u pitanju Islamska zajednica primjenjuju se dvojni standardi.

Nije moguće imati dvije pravoslavne crkve, dvije katoličke ili jevrejske zajednice, kada je u pitanju Islamska zajednica desi se da zanoćite u jednoj a osvanete u drugoj vjerskoj zajednici. To je primjena dvojnih standarda.

Očekujemo više razumjevanja

Hoću da vjerujem da će nova vlada imati više razumjevanja nego ono što smo imali u prethodnom periodu kada su brutalno gažena sva vjerska prava muslimana, i evo kao što sam na početku istakao prije dvije godine ti napadi su prestali na Islamsku zajednicu. Ja hoću da vjerujem da će Premijer imati razumjevanja i da ćemo započeti sa rješavanjem jako puno nagomilanih problema.

Solidarnost sa ugroženima u poplavama

Meni je mnogo drago da smo tad bili svjesni. Nikada nisam bio sretniji i ponosniji kao ovoga puta kada su u svim džematima u svim našim džamijama pristizale pomoći. Mi smo onoliko koliko smo mogli pomogli onima kojima je pomoć najneophodnija. Volio bih da smo solidarni i u drugim prilikama, kada svakodnevno imamo veliki broj onih koji se nalaze u teškoj situaciji.

Da započnu razgovori Bošnjaka i Srba

Nije se položio ispit u pravome smislu. Istorijska je prilika da se započnu definitivno ozbiljni razgovori između Srba i Bošnjaka. Stotinu godina je vrlo teških iza nas a Bog nam je dao oči da gledamo u budućnost, a ne da se vraćamo unazad. Stvari koje su se dešavale kao ibret i pouka trebaju nam služiti ali vijeme je da Srbi i Bošnjaci otpočnu ozbiljan razgovor ne da bi živjeli jedni pored drugih već jedni za druge.

Dudić želi da se Srbi u Sandžaku osjećaju sretno i ponosno

Srbi kao većinsko stanovništvo u Srbiji moraju snositi odgovornost za manjinu, ali na području Sandžaka Bošnjaci su većinsko stanovništvo tako da moraju snositi odgovornost za manjinsko srpsko stanovništvo:

Onaj kome je problem Petrova crkva, manastir Sopoćani, Đurđevi stupovi iz reda Bošnjaka, on nije na pravilan način shvatio svoju vjeru, kulturu i civilizaciju. Ono što je odgovornost nas Bošnjaka je da se manjine u Sandžaku sretno i lijepo osjećaju i da budu ponosni.

Dudić ogorčen zbog žrtava u Gazi i Ukrajini

I ovoga puta želim da istaknem svoje ogorčenje za ubijanje nevinih ljudi u Gazi i Palestini za stradanja koja se svakodnevno dešavaju bilo da su u pitanju obaranja aviona ili sukobi koji su u Ukrajini. Čvrsto hoću da vjerujem da toga na ovim prostorima više nikada neće biti.

 (islamskazajednica.org)