A+ A A-

Medžlis IZ Maglaj održao prezentaciju projekta obnove 300 kuća i stanova

U sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, 04. augusta 2014. godine, glavni maglajski imam Izudin ef. Kruško primio je predstavnike humanitarne organizacije Islamic Relief U.K - Ured za BiH Sarajevo u sastavu Semir Kukuruzović direktor, Amira Zupčević kooordinator za finansije i Emir Čiča kooordinator za realizaciju projekata pomoći. Prijemu je prisustvovao i općinski načelnik Mehmed Mustabašić.

maglaj-obnova-300

Sastanak je održan u vezi priprema za predstavljanje Projekta obnove poplavljenih 300 kuća i stanova i pomoći najugroženijim kategorijama u stanju socijalne potrebe na području Medžlisa Maglaj.

Glavni imam je izrazio zahvalnost predstavnicima Islamic Reliefa na dosadašnjoj pomoći i spremnosti za dalje pomaganje u sanaciji materijalne štete i obnovi poplavljenih kuća i stanova. Predstavnici Islamic Relief-a su izrazili svoje zadovoljstvo sastankom i pripremama vezano za prezentaciju ovog Projekta i dali punu podršku za njegovu što hitniju realizaciju. Nakon prijema u sali Medžlisa IZ Maglaj održana je prezentacija Projekta čiji je domaćin Medžlis IZ Maglaj i koji će se realizirati u saradnji sa Općinom Maglaj.  

Otvarajući samu prezentaciju Projekta glavni maglajski imam je zahvalio na povjerenju koje je ukazano Medžlisu Maglaj, kao i na podršci u dosadašnjem radu i djelovanju Koordinacionog odbora za pomoć ugroženom stanovništvu. Obraćajući se na predstavljanju projekta direktor Kukuruzović je u ime Islamic Relief-a uputio čestitke Medžlisu i lokalnoj zajednici na zavidnoj saradnji i zajedništvu koje pokazuju pružajući pomoć u nevolji i najtežim trenucima svojim sugrađanima.

Općinski načelnik Mehmed Musatabašić u svom izlaganju je istakao važnost i ulogu Medžlisa IZ Maglaj u pomoći ugroženom stanovništvu i izrazio spremnost za nastavak zajedničke saradnje na polju obnove ne samo stambenih objekatata nego i javnih objekata, infrastrukturnih objekata, poljoprivrede i dr.

U svojim izlaganjima predstavnici poplavljenih naseljenih mjesta i džema'ata istakli su pohvale na rad Medžlisa u pružanju pomoći, ukazujući puno povjerenje i spremnost za saradnju kako bi se olakšao život i spremno dočekali dani jeseni i zime. Posebno je naglašena Medžlisova transparentost i podjela svim ljudima bez obzira na vjeru i naciju, što potvrđuje i povjerenje koje je Medžlisu ukazao Islamic Relief za implementaciju ovog, iznimno važnog Projekta.

maglaj-obnova-300b

Na kraju prezentacije glavni imam je s ponosom kazao da je ovaj Projekat, koji realizira Islamic Relief preko Medžlisa Maglaj u saradnji sa administracijom Općine Maglaj, dobar povod i svima drugima da se potaknu i drugi projekti i oblici pomoći, ne samo Maglaju, nego i drugim područjima naše Domovine BiH koja su zahvaćena poplavom.

Realizacija projekta kreće izlaskom stručnih lica za izradu predmjera potrebnih radova obnove, koji počinju odmah, a najkasnije za sedam dana. Svi povjerenici su se stavili na raspolaganje Implementatoru Projekta, kako bi olakšali proceduru i efikasno obavili posao obnove i pomoći.

Također Medžlis Maglaj je predstavio tri nova projekta pomoći ugroženom stanovništvu i to: nabavka seta/kompleta kućanskih aparata, materijala za krečenje i materijala za estrih (podne glazure, hidro i termo izlacije).

(www.medzlismaglaj.ba)