A+ A A-

Obilježen Dan šehida u Bosanskom Novom i Tuzli

Posjetom šehitlucima u Blagaj Japri i Gornjim Agićima, kao šehitlucima sa najviše ukopanih šehida na području općine Bosanski Novi, obilježen je Dan šehida na nivou Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi. Prema Takvimu Rijaseta IZ-e u BiH, drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Na taj dan, posjetom šehitlucima prisjećamo se naših nevino ubijenih majki i očeva, braće i sestara.

Učenjem Jasin-i-šerifa te obraćanjem glavnog imama Medžlisa IZ Bosanski Novi Elvir ef. Vakufca Dan šehida je obilježen u Blagaj Japri. Elvir efendija istakao je kako se počinje ponovo zaboravljati žrtve šehida činjenicom da se ne dolazi u velikom broju na ovakva obilježavanja te kao rezultat toga može se desiti zaborav onoga što je bošnjački narod doživio i samim tim povećava se i mogućnost ponavljanja istog. Žalosti činjenica da ima i samih šehidskih porodica koji su zaboravile ovakva okupljanja i obilježavanja, dok s druge strane veseli to da ipak ima onih koji svake godine izdvoje vrijeme za prisustvo ovakvim skupovima i ne dozvoljavaju da ovakvo nešto padne u zaborav.

obiljezen-dan-sehida-bosanski-novi

Nakon proučenog Jasin-i-šerifa i obraćanja glavnog imama u koloni se otišlo do džemata Gornji Agići gdje se u džamiji proučio Jasin za 17 agićkih šehida od kojih su iz porodice Ibrahimagić otac i petero braće. Nakon proučenog Jasina na šehitlucima se obratio glavni imam Elvir ef. Vakufac koji je istakao činjenicu da 4 od 17 šehida, koja su ubijena u proteklom ratu u ovom mjestu, nose ista imena i prezimena kao i šehidi Gornjih Agića koji su ubijeni u II svjestskom ratu od strane istih dušmana. Sve je to slikovit prikaz rezultatata zaborava. Ne smijemo zaboraviti prošlost, a podsjećanjem na ono šta smo doživjeli mi ne zagovaramo mržnju već nas samo podsjećamo na oprez, istakao je Elvir ef. Vakufac.

Amir ef. Kalender

Tuzla: Obilježen Dan šehida

Drugoga dana Ramazanskog bajrama obilježen je Dan šehida. Centralna manifestacija za područje Medžlisa Tuzla održana je na šehidskom spomen-obilježju na mezarju Moluhe.

Dan šehida prilika je da se dostojanstveno sjetimo šehida koji su svojim životima omogućili bosanskohercegovačku slobodu i mir. Za sve šehide proučen je Jasin i položeno cvijeće na spomen- obilježje.

- Naše šehide nikada ne smijemo zaboraviti. Trebamo se šehida sjećati ne samo na drugi dan Bajrama, već svaki dan. Oni su svojim životima i krvlju,omogućili svima nama na živimo u miru, i slobodno i dostojanstveno ispoljavamo svoju vjeru i običaje. Bijeli nišani širom zemlje svjedoče o najzaslužnijima za odbranu Bosne i Hercegovine – istakao je Memsudin Gobeljić, imam džamije u Moluhama.

dan-sehida-tuzla-moluhe1

Hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, u svome obraćanju okupljenim vjernicima i porodicama šehida, posebno je naglasio da svaki Bošnjak ne treba i ne smije da ima bilo kakav strah od toga, da javno i glasno uvijek kaže da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i genocid, koju nikada ne smijemo zaboraviti.

dan-sehida-tuzla-moluhe2

Obilježavanju Dana šehida na spomen-obilježju na Moluhama, prisustvovali su članovi šehidskih porodica. Na ovoj manifestaciji prisustvovao je i pomoćnik muftije tuzlanskog, dr. Sead ef. Seljubac kao i imami Medžlisa Tuzla.

Džanan Ribić