A+ A A-

Svečanost u Ljubljani povodom noći Lejletu-l-kadr

Najodabranija noć u mjesecu ramazanu, Lejletu-l-kadr, prigodnim je programom obilježena i u džematu Ljubljana, u srijedu, 23. jula 2014. godine.

Nakon teravih-namaza, uslijedio je prigodan program kojeg su izvele djevojke hora Alhambra, hor džemata Ljubljana. Program se sastojao iz različitih ilahija i kasida te određenih odlomaka mevluda. Programu je prisustvovao i muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus koji se obratio prisutnima u ovoj mubarek noći. Između ostalog muftija Grabus u svom obraćanju kazao je ''da je ovo mubarek noć i da u ovoj noći Allah, dž.š., spusti svoju milost i mi smo milošću Njegovom noćas ovdje. Došli smo da se sastanemo u Zajednici u džematu, jer tu čovjek više osjeća vjeru i snažnije proživljava i pokazuje vjersku pripadnost i blizinu uzvišenog Stvoritelja. U ovoj noći je posebno važno da učimo tevbu i istigfar. U našoj vjeri nema posrednika između čovjeka i Boga i svi smo mi pred Allahom, dž.š., isti. To je ideal kojeg je objavio Allah, dž.š., u Kur'anu, upravo u ovoj noći kada je počela objava Kur'ana. I upravo taj ideal kojeg nam je dao Allah, dž.š, je za nas izazov - kako postići vlastitu sigurnost? Zato u ovoj noći trebamo tražiti oprost ...''

Kao uvijek u posebnim prilikama Muftija je u svom obraćanju spomenuo i početak radova na projektu izgradnje džamije u Ljubljani kao posebnost ovogodišnjeg ramazana. Zahvalio se svima onima koji su učestvovali u projektu izgradnje džamije u Ljubljani. Napomenuo je kako su muslimani u Ljubljani ''okružili'' grad, mijenjajući različite lokacije mesdžida, kako bismo došli do džamije. Čak i ovog ramazana nalazimo se u novim prostorijama u kojima će muslimani Ljubljane i okolice obavljati vjerske dužnosti sve do izgradnje džamije. Muftija dr. Nedžad Grabus istakao je ''da džamija treba biti lađa spasa za nas muslimane, jer musliman bez džamije teško živi. I upravo radi toga se ulaže toliki trud ...''

Program obilježavanja Lejletu-l-kadra završio se klanjanjem zajedničke nafile nakon čega su se ljudi povukli u svoje kuće gdje su, vjerujemo, nastavili koristiti blagodati ove odabrane noći.

Mubarek noć Lejletu-l-kadr obilježena je i u ostalim džematima u Sloveniji prigodnim programima i zajedničkim aktivnostima.

E.P.

  • 0101


(www.islamska-zajednica.si