A+ A A-

U Sarajevu održan okrugli sto o vjerskom turizmu

U Sarajevu je u 15. jula 2014. godine u organizaciji Gazi Husrev-begovog vakufa, u saradnji sa Gazi Husrev-begovom biblitekom, održan okrugli sto pod nazivom “Religijski turizam, perspektive i mogućnosti Islamske zajednice”, inače prvi ove vrste u BiH.

16-01-ok-sto-ghv-07-2014-1

Pod pojmom religijski turizam prvenstveno se misli na posjete važnim religijskim lokalitetima s ciljem zadovoljavanja duhovnih potreba, odnosno na putovanja koja imaju religijski motiv. Religijski turizam zauzima značajno mjesto u turizmu na globalnom nivou. Zemlje poput Vatikana, Italije, Jordana i drugih po osnovi religijskog turizma, privlače hiljade turista svake godine, čime religijske zajednice ostvaruju dvostruku dobit: promociju religije, dogme i ideja koje zastupaju, te materijalni prihod.  U BiH se nalaze određene vjerske lokacije muslimana poput Ajvatovice, Djevojačke pećine…, ali i važni vjerski objekti poput džamija i turbeta koja su uvijek bila odredište brojnim posjetiocima iz cijele BiH, nekadašnje Jugoslavije, ali i šire.

„Ako se npr. uzmu u obzir samo brojne posjetioci iz Turske koji posjećuju tekiju na Vrelu Bune, možemo približiti sebi kakav potencijal za razvoj religijskog turizma se nalazi u BiH i koliko Islamska zajednica može doprinijeti njegovom razvoju. Naravno, ovdje u prvom redu govorimo o lokacijama koje su zanimljive muslimanima, međutim smatramo da ove lokacije i kulturno-historijsko naslijeđe muslimana može biti zanimljivo i nemuslimanima, naročito Evropljanima koji se pobliže mogu upoznati s muslimanima BiH kao autohtonim evropskim narodom”, kazao je sekretar Gazi Husrev-begovog vakufa Dženan Kaljanac.

16-01-ok-sto-ghv-07-2014-2

Na jučerašnjem okruglom stolu govorilose i o turizmu u širem kontekstu, te djelovanju Islamske zajednice u ovoj oblasti. Na okruglom stolu je bilo riječi i općenito o mogućnostima djelovanja Islamske zajednice u oblasti turizma te o mogućnostima promocije vjersko-kulturnih vrijednosti, naslijeđa i materijalnih i nematerijalnih civilizacijskih dostignuća muslimana ovih prostora kroz turizam.

U okviru okruglog stola organizirana je i posjeta arhivu i muzejima Islamske zajednice gdje je prezentirano kulturno-historijsko naslijeđe muslimana ovih krajeva.