A+ A A-

Mostar: Brojnim svečanostima obilježena mubarek noć Lejletu-l-Bedr

U mostarskim džematima sinoć je svečano obilježena noć Bedra, 17-ta noć mjeseca Ramazana. Već dugi niz godina, centralna manifestacija u povodu Lejletu-l-Bedra organizira se u džematu Donja Mahala. Prigodan program izveo je hor El-Kamer.

O značaju noći Lejletu-l-Bedra u uvodnim napomenama govorio je džematski imam  Jusuf ef. Kafadar, a predavanje o Bedru održao je Ilham ef. Puce v.d. glavnog imama Medžlisa IZ Mostar.  O poukama i porukama Bedra, naglasio je u svom obraćanju ef. Kafadar,  muslimani današnjice vrlo malo razmišljaju. Ocijenio je kako je bitka na Bedru svijetli primjer neponovljivog humanizma odnosa prema čovjeku kao Božijem stvorenju jer u toj bici nisu ubijani zarobljenici i nedužni. Pokazivanje interesa za ramazanske aktivnosti, za post, ibadete, prisustvo svečanim programima kod džematlija Donje Mahale tokom ramazana, rekao je ef. Kafadar,  jasan su znak i čvrst dokaz da se sve veći broj njih želi uključiti u stvaranje boljeg i povoljnijeg opće-društvenog ambijenta. „U ovom vremenu posebno skrećem pažnju na naše jedinstvo,  jedinstvo vjere, jedinstvo zajednice i safa, jedinstvo riječi i svaku drugu vrstu jedinstva koja će olakšati muslimanima život i na ovom i na budućem svijetu“, poručio je ef. Kafadar. 

15-10-lb-most-07-2014

O zajedništvu muslimana govorio je i Ilham ef. Puce. Nakon podsjećanja na događaje bitke na Bedru i komentara kur'anskiha ajeta o tom događaju ef. Puce se posebno zadržao na tumačenju dobro poznatog hadisa Muhameda a.s. u kojem Poslanik kaže da su se vjernici s Bedra vratili iz male u veliku bitku, u bitku sa samim sobom. „ Ramazan je divna prilika da postom i namazima učvrstimo našu vjeru, odgojimo naše osobine“, rekao je ef. Puce. Posebno je akcentirao važnost očuvanja jedinstvenog moralnog vrijednosnog sistema koji je utemeljen na islamu. „ Veoma je važno da čuvamo naže zajedništvo, da izgrađujemo i čuvamo naše porodice, da jačamo naše veze sa našom rodbinom i komšijama, da utječemo na izgradnju još čvršćeg safa, jer od čvrstine našeg vjerovanja u Allaha i od našeg jedinstva zavisi mnogo toga. Kad god su Bošnjaci kroz historiju pokazali čvrstu vjeru u Allaha i kad god su pokazali visok stepen zajedništva i solidarnosti oni su pobjeđivali“, tumačeći poruke Bedra rekao je ef. Puce.

Prigodan mevludski program sinoć je održan i u Šarića džamiju. Program kojim je rukovodio Mustafa ef. Jelovac izvele su džematlije ove džamije, stare nane, mladići i djevojke, polaznici mektepske nastava, džematlije starosne dobi od 8 do 70 godina. U džematu Zalik nakon svečanog programa održan je tradicionalni malonogometni turnir. 

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)