A+ A A-

Jeste li obavili hadž?

Piše: Nadira Agić

وَلِلّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ الله غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ

Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome.

(Sura Alu Imran, ajet 97)

Kada je Ibrahim a.s. sagradio ili obnovio Kabu, koju je po nekim predajama gradio prvi čovjek na zemlji Adem a.s., Allah mu je naredio da ljude pozove na obavljanje hadža. On je odgovorio:

Bože moj, kako ću dozvati sve koji su ga dužni obaviti?

Allah dž.š. mu je kazao da je njegova dužnost tek da obznani poziv a da je do Allaha da ga dostavi ljudima.

Rukovođeni ovom idejom, evo i ja sam se osmjelila, kao žena  koja se odazvala pozivu i obavila hadž, da drugima obznanim i da ih podsjetim na ovaj veliki farz i to samo onima koji to, mogu finansijski i zdravstveno podnijeti. Hadž je po našem mezhebu obavezan farz samo imućnim i zdravim, jednom za života. Čak je i sunnet hadž obaviti jedanput.

Ibrahim a.s. se odmah ispeo na brdo Arefat i snažnim glasom pozvao:

O ljudi, Allah Vam naređuje hadž, stoga, obavite hadž!

Naš Gospodar je Svom časnom Kur’anu objavio ove Svoje riječi:

وَأَذِّن فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالاً وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِن كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ

I oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih. (Sura Hadž, ajet 28)

Milioni i milioni ljudi nastavljaju da se odazivaju ovom pozivu, koji je Ibrahim a.s. obznanio prije nekoliko hiljada godina. Ja se iskreno nadam da ćeš i Ti biti jedan od sretnika ove godine, koji će se odazvati ovom drevnom i časnom proglasu.

Amr ibn As r.a. kazuje:

Čim je islam zakoračio u moje srce, odmah sam pohitao Poslaniku kazavši, ‘pruži mi ruku da Ti dadnem prisegu na vjernost (bej’at).’ Kada je Poslanik ispružio svoju, ja sam povukao svoju ruku.

Šta je bilo?, upitao je.

Želim to učiniti pod jednim uvjetom!

Koji je uvjet?

Da mi Allah oprosti.

Zar ne znaš da islam briše sve grijehe počinjene prije primanja islama, da hidžra briše grijehe počinjene prije hidžre i da hadž briše grijehe počinjene prije hadža?

(Sahih Muslim)

Ebu Hurejre r.a. prenosi:

Čuo sam Poslanika da kaže, ‘Ko obavi hadž i ne učini ništa prosto ni vulgarno (Refes), niti griješno (Fusuk), vraća se (čist od grijeha), kao na dan kada ga je majka rodila.’  (Sahih Buhari)

Hadž je jedno od najvećih djela koje jedan musliman može izvršiti za svoga prolaznoga života.

Ebu Hurejre r.a. prenosi:

Poslanika su upitali,

Koje je djelo najbolje?

Vjera u Allaha i Njegova poslanika.

A zatim?

Borba na Allahovom putu.

Zatim?

Kod Allaha primljen hadž (Hadž mebrur)

Hazreti Aiša je upitala Poslanika a.s.:

Mi vidimo da je džihad najbolje djelo, ne bi li trebalo da i mi žene činimo džihad (oružana borba)?

Vaš najbolji džihad je kod Allaha primljen hadž (hadž mebrur).

Ja onda nikada neću prestati činiti hadž nakon što sam ovo od Poslanika čula.

Dova koju hadžija uputi za vrijeme hadža biće primljena, jer je Poslanik a.s. rekao:

Borac na Allahovom putu, onaj koji obavlja hadž i onaj koji obavlja umru su Allahova delegacija. On ih je pozvao sebi, pa su mu se odazvali. Oni od Njega traže i On im daje ono što traže. (Ibn Madždže i Ibn Hibban)

U nekim se predajama spominje kako je jedan Turkmen stajao na Arefatu za vrijeme hadža. Svuda oko njega bili su muslimani koji su uglas i sa suzama molili Allaha. Zbog toga što nije znao arapski, kao što ga ni većina Bosanaca i drugih ne-Arapa ne zna, on nije mogao pratiti, a ni ponavljati duge dove koje su ostale hadžije učile. Suočen s ovom činjenicom, oči su mu zasuzile i pred njim se sve zamaglilo. Briznuo je u plač, digao ruke i iskreno zavapio: “O Allahu! Podaj mi sve ono za što Te mole ovi Tvoji robovi na jeziku koji ja ne razumijem!”

Predaja kaže da mu je Gospodar uslišao dovu.

Ne postoji dan u godini Allahu draži od dana Arefata. Poslanik je kazivao:

Nema dana u kojem Allah oslobodi vatre više Svojih robova od dana Arefata. On se njima približi i pred melecima hvali govoreći: ‘Šta traže, da im dam?’ (Sahih Muslim)

U jednoj drugoj predaji stoji da je Poslanik reako:

Zaista se Allah hvali sa vjernicima prisutnim na Arefatu pred melecima, govoreći, “Pogledajte ove moje robove, koji su tu razbarušeni i prašnjavi.”

Abdullah ibn El-Mubarek prenosi:

Pridružio sam se Sufjanu ibn el-Ujejni na dan Arefata. Sjedio je na koljenima, ruku uzdignutih ka džennetu dok su mu suze natapale bradu i obraze. Okrenuo se je, pa sam ga upitao.

Ko je u najtežoj situaciji od svih ovdje prisutnih na hadžu?

Onaj ko misli da mu Allah neće oprostiti.

Ovdje se trebamo zapitati da li ovo znači da se poslije hadža možemo vratiti starim navikama i grijesima za čiji smo oprost molili na hadžu. Znači li ovo da nam je džennet obećan bez obzira kako se ponašali poslije obavljenog hadža? Mnogi misle da je ovakva pretpostavka ispravna. A zapravo se radi o vrlo zavodljivoj, i na kraju krajeva, neispravnoj pretpostavci.

Danas se po povratku s hadža može i kod nas čuti čestitanje na obavljenom hadžu u formi “Hadž mebrur!” Znamo li šta znači “hadž mebrur!”? Ovo znači “primljen hadž”. Primljen je hadž onoga koji se ni za vrijeme obavljanja hadža a ni poslije ne ogriješi o Allahove zabrane i naredbe. Znak primljenog hadža je kada se osoba, koja ga je obavila, potpuno odrekne svih grijeha koje je činila prije hadža.

Kada se je unuk hazreti Alijin Ali ibn El-Husejn obukao u ihrame i zaputio ka Mekki radi hadža, lice mu je promijenilo boju, tijelo mu je zadrhtalo a od plača nije mogao izgovarati telbijju (lebbejkellahumme lebbejk – Odazivam Ti se Bože, odazivam). Upitan za takvo ponašanje, kazao je:

Strah me je da kada kažem ‘Odazivam Ti se Bože, odazivam’ da mi Allah ne odgovori, (La Lebbejke ve la se’dejk), da Bog dom nisi ni došao, nesretniče!

Ali, nikada ne treba smetnuti sa uma ono što nam je Poslanik obećao:

Za primljen hadž nagrada može biti samo džennet.

Molimo Gospodara svjetova da nam pomogne da se promijenimo nabolje i da ne budemo od onih koji su sami sebi skrivili nedolaženje do istine i milosti.

„Hadž mebrur” svim Allahovim gostima ove godine. A On je Onaj, koji sve čuje, sve vidi i sve zna.