A+ A A-

Muftija Hasanović posjetio Medžlis Slavonski Brod

U sklopu redovnih ramazanskih posjeta džematima muftija dr. Aziz ef. Hasanović u pratnji tajnika mr. Nermin ef. Botonjića, u četvrtak 10. 07. posjetili su Medžlis Islamske zajednice u Slavonskom Brodu.

15-08-mu-has-pos-sb-07-2014-1

Na zajedničkom iftaru koji je Medžlis priredio, predsjednik IOM-a dr. sc. Ferid Latić, prim. dr. med. i glavni imam Husret ef. Hasanović upoznali su muftiju o ramazanskim aktivnostima koje se provode na području Medžlisa. Prije teravih namaza muftija se obratio prisutnima prigodnim riječima podsjećajući na značaj i blagodati mjeseca razmazana, pozvao je prisutne da ustrajavaju u činjenju dobra koje će ih oplemeniti i učvrstiti na putu vjere podsjećajući na ajet “dobra djela brišu loša djela” pa je ramazan najbolja prilika da se očistimo duhovno, tjelesno, a davanjem zekata i sadekatul fitra da očistimo i svoje imetke i zaštitimo svoju obitelj i imovinu. Pozvao je vjernike da se svesrdno uključe u pomaganje potrebitima na poplavljenim područjima.

Kako je termin uoči obilježavanja 19. obljetnice od genocida u Srebrenici, muftija se osvrnuo na taj događaj kao najveću sramotu Europe koja je dozvolila genocid u vlastitom dvorištu na kraju 20. stoljeća. Pozvao je prisutne da se fatihom prisjete svih šehida te da ustrajavaju u promicanju istine o genocidu prenoseći je na generacije koje dolaze, a u cilju da se nikada i nikome i nigdje ne ponovi.

(www.islamska-zajednica.hr)