A+ A A-

Ramazanske aktivnosti u Travničkom muftijstvu

Svečano obilježena noć Bedra

U nedjelju 13. jula na području Muftijstva travničkog svečano je dočekana i obilježena noć Bedra.

Tom prilikom muftija, direktor i profesori Medrese su bili na iftaru u KC Princeze Dževhere, da bi zatim u Džamiji bila prikazana prezentacija, koju je pripremio imam u  džamiji Princeze Dževhere, Salih ef. Indžić, o bici na Bedru, Tim povodom muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je govorio o značaju Bedra i o nužnosti sjećanja na naše žrtve, kako se genocid i zločin više nikada ne bi ponovili.

15-07-akt-mu-tr-07-2014-1

Direktor Medrese mr. Dževdet-ef. Šošić je nakon teravije održao predavanje o Bedru u Vrbanji.

Sekretar Muftijstva Bahrudin-ef. Čolo je održao predavanje u Travniku u hadži Alibegovoj džamiji, gdje je također govorio o simbolici i porukama Bedra, te njihovoj refleksiji u našoj svakodnevnici.

Muftija travnički posjetio džemate u Donjem vakufu

U ponedjeljak 14. jula, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, je sa direktorom Medrese, muderisima i sekretarom Muftijstva bio u ramazanskoj posjeti MIZ  Donji Vakuf.

15-07-akt-mu-tr-07-2014-2

Nakon zajedničkog iftara muftija je bio gost u džematu Kutanja, gdje se obratio prigodnim predavanjem, naglasivši važnost institucionalnog djelovanja nas kao naroda. S tim u vezi muftija je skrenuo pažnju na zekat i sadekatu-l-fitr kao ibadetsku kategoriju, kazavši da muslimani dajući zekat i sadekat-l-fitr u bejtu-l-mal, pokazuju svoju odgovornost spram zajednice i općeg interesa, te na adekvatan način izvršavaju naredbu Allaha dž.š.

(www.muftiluk-tr.ba