Promo banner

A+ A A-

Čikago ne zaboravlja Srebrenicu

Već tradicionalno 11. jula Bošnjaci u Sjevernoj Americi na različite načine obilježavaju Dan genocida nad Bošnjacima Podrinja i Srebrenice. Ove godine u svim našim džematima u Čikagu učeni su Tevhidi srebreničkim šehidima i organizovana predavanja u svrhu podsjećanja našeg naroda nad činjenicom da je srpski agresor u ljeto 1995.godine izvršio genocid nad golorukim bošnjačkim narodom.

U najvećem bošnjačkom džematu u Čikagu, džematu BICC ''Western'', u organizaciji džematlija većinom porijeklom iz Podrinja i Srebrenice upriličen je Tevhid kojeg su proučili imami hfz. Muriz ef. Mešić i Amir ef. Čauš, a svečanost je upotpunjena citiranjem stihova prijedorskog pjesnika Hazima Hadžalića koji na njemu svojstven način čuva sjećanja na stradanja Bošnjaka u Prijedoru i Srebrenici. Također, Ja'sin pred duše srebreničkih žrtava proučen je u džematu ICC Greater u Northbrooku u prisustvu Bošnjaka, Turaka i Pakistanaca, a proučio ga je imam tog džemata dr. Hazim ef. Fazlić.

Protesti ispred BH konzulata u Čikagu

U oraganizaciji ''Bratstva Bošnjaka preživjelih Genocid'' održane su mirne demonstracije pred BH konzulatom u  Čikagu, inače četvrte po redu. Na skupu je odana počast stradalim građanima Srebrenice i Podrinja. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine državna zastava je spuštena na pola koplja. Na protestnom skupu uručeno je pismo konzulici Enisi Hadžović, obzirom da se gosp. Brane Pećanac još uvijek nije udostojio pojaviti pred ovim skupom, a koje adresirano na Parlamentarnu skupštinu BiH. U pismu se izražava nevjerica da BiH nije usvojila Rezoluciju o Srebrenici, a koju je usvojio Evropski Parlament. Građani Čikaga traže hitno usvajanje ove Rezolucije i zahtijevaju da se 11. juli proglasi danom nacionalne žalosti u cijeloj BiH. Bošnjaci u Čikagu obećali su da će nastaviti sa protestima sve dok se Rezolucija o Srebrenici ne usvoji.

Tevhid upriličen i u AIC

U organizaciji Američkog islamskog centra i Udruženja Srebreničana u Čikagu, 11. jula 2014.godine, uprličen je iftar i proučen tevhid šehidima kako Srebrenice tako i cijele BiH. Lijepo i veličanstveno je bilo slušati učenje tevhida koji je vodio imam AIC-a dr.Senad ef. Agić uz harmoničnu pratnju na stotine džematlija koji su svojim prisustvom i učenjem doprinijeli značaju obilježavanja i sjećanja na nedužno stradale žrtve 11-og jula.

Prije nego što je imam proučio dovu, ovaj tevhid su svojim umilnim glasovima uljepšali najmlađi članovi, budućnost i svjetlost našeg džemata, jedanaestogodišnjaci Aldin Salčinović, Omar Rašidagić i Kenan Hubjer.Lijepo ih je bilo i slušati i gledati, jer su zaista primjeri kako se sjetiti vršnjaka stradalih u ovom stravičnom genocidu i najdostojanstveniji način im dostaviti hediju.

Nakon teravih namaza upućena je dova za mir u svijetu, posebno za mir naše braće i sestara u Palestini, Siriji, Iraku, Burmi….

I.T./N.A.

  • 11