Promo banner

A+ A A-

Bosanski Novi: Obilježena 10. godišnjica od otvora blagajske džamije

U subotu (12.07.2014. ) u džematu Blagaj Japra upriličen je iftar a prije i nakon teravih namaza i prigodan vjerski program u povodu obilježavanja 10. godina od otvora ove blagajske džamije. Ujedno ova svečanost je predstavljala i svečanu centralnu manifestaciju na nivou medžlisa a u povodu noći Bedra. Posebnu radost za domaćina predstavljao je dolazak donedavnog muftije travničkog a sada šefa Ureda za vjerska pitanja Nusret ef. Abdibegovića kao i hora ilahija i kasida " Bedr " iz Zenice kao i glavnog imama MIZ Prijedor Husein ef Velića.

14-10-go-dzam-bl-bn-07-2014-1

Nusret ef. Abdibegović posjetio je naš Medžlis u sklopu obilaska muftijstva bihaćkog i medžlisa koji spadaju pod njegovu ingerenciju na osnovu zahtjeva resiu-l-uleme Husein ef. Kavazovića koji na ovaj način žele uljepšati bosanskim vjernicima ovogodišnji Ramazan. Nusret ef. je prije 10. godina prisustvovao otvoru ove džamije u svojstvu izaslanika ispred reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, a Allahovom sudbinom i 10. godina nakon toga ponovo je bio prisutan te uputio blagajskim, novskim muslimanima nekoliko nasihata.

Obilježavanje je započelo prije teravih namaza učenjem jasin-i-šerifa za sve blagajske šehide, šehide Bosanskog Novog, šehide Bosne i Hercegovine. U svom govoru kojeg je održao Nusret efendija je istakao potrebu održavanje veze sa Uzvišenim Gospodarom i činjenju sedžde za koju Allah pored ahiretske daruje i dunjalučku nagradu.

Nakon klanjanja teravih namaza svečanost je nastavljena učenjem ilahija i kasida u izvedbi hora " Bedr " iz Zenice, a nakon njihovog programa prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Bosanski Novi prof. Elvir ef. Vakufac koji je istakao potrebu iskrenih prijateljstava i građenja istih. " Takva, iskrena, prijateljstva pratit će nas ma gdje bili i gdje god otišli. To nam dokazuje i ovaj hor, naši gosti iz Zenice koji su prijatelji Emir efendije, imama ovog džemata koji je bio na službi u Medžlisu Zenica prije dolaska u Blagaj Japru. " - poručuje Elvir ef.

Svečanost je završena učenjem dove.