A+ A A-

Muftija bihaćki posjetio prijedorski džemat Zagrad

U srijedu, 6. ramazana 1435 h.g./02.jula 2014. godine bihaćki muftija Hasan ef. Makić posjetio je džemat Zagrad MIZ Prijedor, gdje se upoznao sa trenutnim stanjem ovog džemata nakon poplava. Prilikom ove pojsete muftija Makić se prigodnim riječima obratii prisutnim džematlijama istakavši pritom da su jedine dvije džamije koje su poplavljene na Bihaćkom muftiluku upravo ova džamija u Zagradu i džamija u Starom Gradu, koje su par stotina metara udaljene jedna od druge. Muftija bihaćki je također dodao:

''Rijasetu, a svakako i nama u bihaćkom Muftiluku, cilj je bio da se štete saniraju što prije. Rijaset IZ- u BiH je donirao po 5.000 KM za ove dvije džamije, a i ostali medžlisi na Muftiluku bihaćkom pružali su nesebičnu pomoć.  Zahvaljujući Allahu, dž.š., i onima koji su podržali ovu akciju, sada su u džamiji novi itisoni. Došao sam da vas obiđem, jer je Prijedor, nažalost, medijski zapostavljen, da vam pokažem da Islamska zajednica brine o vama'' – istakao je Muftija. 

07-mu-bih-pos-07-2014

 

Imam džemata Zagrad Ahmet ef. Rahmanović zahvalio se na podršci i zalaganju našeg Muftije. Također se zahvalio Medresi ''Džemaludin ef. Čaušević'' iz Cazina, kao i medžlisima sa područja bihaćkog Muftiluka: MIZ Bihać,  MIZ Bužim, MIZ Cazin, MIZ Bos.Krupa i MIZ Velika Kladuša!

''U džematu Zagrad je pored džamije poplavljeno oko 160 domaćinstava, što je više od polovine džemata. Sanacija šteta protiče sporo. Općinska komisija je obilazila poplavljeno područje i evidentirala posljedice. Međutim, za sada nema značajnije pomoći. Stanovništvo živi od skromnih primanja, jer su to, uglavnom, penzioneri. Mali broj Bošnjaka je zaposlen. Najpotrebnija su novčana sredstva kako bi se sanirali podovi i kupili kućanski aparati i tako obezbijedili oni minimalni uslovi za život'' – istakao je Ahmet ef.

Husein ef. Velić