A+ A A-

Sarajevo: Seminar za imame „U susret ramazanu“

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Uredom atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije organizovao je četverodnevni seminar za imame MIZ Sarajevo. Seminar po naslovom „U susret ramazanu“ održan je od 26.6. - 29.6. 2014. god.

Na samom početku seminara prisutnima se obratio Ambasador KSA u Bosni i Hercegovini, Nj. E. g-din Eid Muhamed Es-Sekafi,  poželio im uspješan rad i naglasio da Ambasada KSA ima izuzetno dobru saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH: Jedan od  dokaza te dobre saradnje jeste i organizovanje ovakvih seminara ali organizovaje ovakvih seminara je ujedno i potvrda da ona može biti još plodonosnija i raznovrsnija.

Gostujući profesori iz KSA dr. Ibrahim El-Hukajl i Muhamed El-Matrudi su u svojim predavanjim govorili o hutbi, njenom značaj u islamu, vrstama hutbi kao i samom njenom pripremanju i obavljanju. Naglasivši da u svakoj hutbi hatib treba svoje stavove argumentovati ajetima i hadisima jer to daje snagu i autoritet njegovim riječima, a i to je suštinska razlika između hutbe i ostalih vrsta obraćanja i govora. 

Predavači iz Sarajeva su u svojim predavanjima akcenat stavili na ramazanske teme. Tako je sarajevski muftija, prof. dr. Enes Ljevaković govorio je o savremenim fikhskim pitanjima o postu, dr. Mustafa Hasni o zekatu i sadekatul-fitru, glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Ferid Dautović o fadiletima ramazana, a prof. dr. Zuhdija Hasanović o ramazanu u sunnetu Allahova Poslanika, s.a.v.s.

Zajednička ocjena učesnika i organizatora seminara jeste da je ovo bio veoma uspješan seminar i da ovakve i slične seminare treba češće organizovati. Svoje zadovoljstvo nije krio ni Ataše Ambasade KSA za vjerska pitanja, g-din Abdulmedžid El-Gajs koji je obezbijedio za trojicu imama odlazak na ramazansku umru. Najviše sreće, jer su njihova imena izvučena, imali su Ejub ef. Velić, Salih ef. Ćato i Vehbija ef. Makić.

Ahmed Purdić

  • 0101