A+ A A-

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli magistrirao fhz. Edin Dedić

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, održana je odbrana magistarskog rada  profesora  hafiza Edina Dedića, na temu „Pedagoška etika Ebu Hamida El Gazalija“. Rad je odbranjen pred komisijom koju su činili profesor Mujo Slatina, profesor i mentor rada Nusret Isanović, rektor Univerziteta u Tuzli profesor Enver Halilović, profesor Adnan Tufekčić i profesorica Lejla Muratović.

Magistrant je temu, prema riječima komšije, obradio s punom naučnom zrelošću i odgovornošću i vrlo hrabro odabrao temu što je rijetkost. Značaj magistarskog rada ogleda se u percepciji pedagoške misli i etike velikog mislioca Gazalija.

U magistarskom radu „Pedagoška etika Ebu Hamida El Gazalija“ hafiz Edin Dedić, obradio je najvažnija pedagoško-etička stajališta jednog od najvećih svjetskih mislilaca i muslimanskih filozofa Ebu Hamida El-Gazalija. Iako je živio u drugoj polovini 11. i početkom 12. stoljeća, njegove ideje su itekako značajne za savremenu pedagogiju. El-Gazali se zalagao za autentični odgoj koji se zasniva na duhovnim i moralnim vrijednostima i koji ima za cilj moralno usavršavanje i sreću za čovjeka. Stjecanje nauke je sveti čin i pristupiti mu može samo onaj koji je duhovno i moralno čist. U suprotnom, takvo znanje postaje štetno za pojedinca i zajednicu.

Ovaj rad je značajan prilog naučno-istraživačkoj analizi pedagogije, a sam Gazali ostavio je velikog traga u oblasti pedagogije, psihologije i filozofije

Odbrani magistarskog hafiza Dedića, prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, doktor Sead ef. Seljubac, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, profesori i drugi gosti.

Iz biografije

Hafiz Edin Dedić rođen je 6. novembra 1980. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je u Dubravama Gornjim, a zatim Behram-begovu medresu u Tuzli. Nakon toga, 2002. godine diplomirao je na Al Azharu u Kairu. Kao imam radio je od 2002. do 2004. godine u Tuzli. A od 2004. profesor je nastavnog predmeta Kiraet u Behram-begovoj medresi u Tuzli, hifz je položio 2005. godine. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima učenja Kur'ana i postigao zapažene rezultate. Preveo je nekoliko značajnih djela s arapskog jezika, među kojima je najvažnije El Gazalijevo djelo „Oživljavanje vjerskih znanosti“, objavio je i autorsko djelo „Tefsir sure Ja'sin“. Oženjen je i otac dvoje djece.

S. MUMIĆ

  • 0101