A+ A A-

Humanitarna akcija IKC “Gazi Husrev-beg” u Antwerpenu

U četvrtak, 26. juna 2014., krenula su još dva kamiona pomoći iz Antwerpena za područja pogođena poplavama i klizištima u BiH.

Pomoć je poslana zahvaljujući uspješnoj saradnji IKC “Gazi Husrev-beg” sa Turskom unijom ("Unie van Turkse Verenigingen") i Svjetskom organizacijom za pomoć (“Wereld Missie Hulp”) u Belgiji. Ove dvije organizacije su omogućile prikupljanje pomoći u turskim džamijama, obezbijedile sredstva za prevoz i ustupile svoja skladišta za sortiranje prikupljenih stvari. Također, svoje učešće u akciji uzeli su džemat “Ensarija” iz Genta i romski džemat iz Antwerpena. Naravno, akciju ne bi bilo moguće realizovati bez vrijednih džematlija koji su 24 sata bili na usluzi.

Pored predstavnika spomenutih organizacija i predstavnika tri džemata, recepciji su prisustvovali ambasadorica BiH, prof. dr. Bisera Turković, i konzul Republike Turske, Mustafa Kemalettin Eruygur. Nakon održane press-konferencije, gosti su mogli probati tradicionalne bosanske specijalitete koje su pripremile naše vrijedne hanume.

Pomoć je poslana na ime "Merhameta" Tuzla, a odatle će biti raspodijeljena u najugroženija područja. Ukupno je poslano 32 tone pomoći. Kamione će pratiti predstavnici spomenutih organizacija i našeg džemata, te lično prisustvovati podjeli pomoći.

Amina Halilović

  • 0101