A+ A A-

Kotor Varoš: Predstavnici Vakufske direkcije posjetili Čaršijsku džamiju

U Kotor Varoši je u toku ponovna izgradnja centralne gradske Sultan Mehmed Fatihove džamije (Careve ili Čaršijska džamije), koja je u proteklom ratu zapaljena i srušena. Ovo je posljednja od četrnaest džamija na području Medžlisa IZ-e Kotor Varoš, koje su obnovljene i izgrađene u poslije-ratnom periodu. U srijedu 25.06.2014. godine sa aktivnostima na obnovi džamije upoznali su se tokom posjete Medžlisu IZ-e Kotor Varoš, direktor Vakufske direkcije IZ-e u BiH dr. Senaid Zajimović i Haris Mujić prof., koordinator ovog projekta ispred Vakufske direkcije.

„Ponovna izgradnja ovog vjerskog objekta veoma je značajna za sve vjernike, jer su se u ovoj džamiji prije agresije na BiH 1992.-1995. odvijale sve značajne vjerske aktivnosti muslimana Kotor Varoša. Mnogo nam znači podrška Vakufske direkcije IZ-e u BiH u realizaciji projekta, jer je putem Vakufske direkcije IZ-e u BiH obezbjeđena donacija u iznosu od 125.000 KM za obnovu ove džamije. Čaršijska džamija se zida kamenom u cilju dobijanja orginalnog oblika kakav je imala prije rušenja. Očekujemo da će, ako Bog da, džamija biti pokrivena do kraja ramazana, a da će grubi vanjski i unutrašnji radovi biti završeni do kraja godine.“, rekao je glavni imam Medžlisa IZ-e Kotor Varoši Samir ef. Delić.

Direktor Vakufske direkcije IZ-e u BiH dr. Senaid Zajimović se pri posjeti Kotor Varoši, u prostorijama Medžlisa IZ-e Kotor Varoš, sastao i sa novoizabranim muftijom Muftiluka banjalučkog Osmanom ef. Kozlićem sa njegovim saradnicima. Sastanak je upriličen u cilju čestitanja Osmanu ef. Kozliću na izboru za muftiju Muftiluka banjalučkog i u cilju razgovora o novim vakufskim projektima na području Muftiluka banjalučkog. 

A.Mandžić

 

  • 0101