A+ A A-

3. Dani Srebrenice u Sisku

 

Dana 20. lipnja 2014. održani su 3. Dani Srebrenice u Sisku u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije. Cilj i želja organizatora je da se svake godine posveti dostojanstvena pažnja i pozornost paradigmi stradanja bošnjačkog naroda i najvećem genocidu nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe koji se desio u Potočarima, Srebrenici.

Ove godine organizatori i domaćini pozvali su Udruženje “Majke Srebrenice” na čelu sa predsjednicom Munirom Subašić te Udruženje žrtava i svjedoka genocida na čelu sa predsjednikom Muratom Tahirovićem.

Tema je bila “Život srebreničke majke” o čemu su svjedočile Munira Subašić kao predsjednica te članice Udruženja Kata Hotić i Zumra Šehoomerović.

Prije prigodnog programa koji se održao u Kazalištu 21, uvažene goste primila je u Gradskoj Vijećnici gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček sa zamjenikom Vladom Andučićem kao i zamjenik sisačko-moslavačke županice Zdenko Vahovec sa suradnicima.

Predsjednica Munira Subašić je ukratko opisala aktivnosti koje su proteklih godina poduzimali da se cijelom svijetu otkrije što se u Srebrenici događalo i na koji način žele svojim radom podsjećati javnost o tom tragičnom događaju u bošnjačkoj povijesti.

Cilj im je ističu majke, svojim svjedočenjem otkriti istinu u Srebrenici, i pronaći svoju nestalu djecu.

Cijeli ovaj program od velikog je značaja i nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, a Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska i Županije na taj način želi ukazati na razmjere tragedije, podići svijest sveukupne javnosti te upozoriti da se ovaj genocid nikada ne zaboravi niti sličan ikada ponovi.

  • 0101

(www.medzlis-sisak.net)