A+ A A-

Vakufi sa područja općina Stari Grad i Centar Sarajevo - nekad i sad

kat-vak-02-2014-1U izdanju Vakufske direkcije Sarajevo, iz štampe je izašao katalog sa izložbe fotografija koja je održana u okviru manifestacije „Dani vakufa“ pod nazivom ”Vakufi sa područja općina Stari Grad i Centar Sarajevo - nekad i sad“. Izložba je održana  od 17. do 28. juna 2011. godine u organizaciji Vakufske direkcije.

Katalog, posvećen vakufima  na području općina stari grad i Centar, ima za cilj  da reafirmira društvenu svijest o značaju i ulozi vakufa kroz vrijeme, da se potakne njihova zaštita, promocija, ali i restitucija.

 Katalog zorno prikazuje stanje vakufske imovine kroz turbulentni bosanskohercegovački povijesni okvir. Svaki društveno-politički sistem s kraja devetnaestog stoljeća pa do danas pružao je prema vakufu svoje ruke nastojeći ga sebi prigrliti. Nasilno, jednostrano bez obzira prema onima koji su svojom nesebičnošću svjedočili istinski humanizam. Katalog  je stoga podsjetnik na prava koja su vakifi činom uvakufljenja ostavili u emanet.

Bosna i Hercegovina je zemlja vakufa koja je kroz svoju historiju imala veliki broj vakifa koji su na nesebičan način vakufili svoju imovinu ili njen dio u općekorisne svrhe. Većina starih gradova u našoj zemlji svoj nastanak i razvitak vezuju uz pojavu nekog vakufa.

Katalog ”Vakufi sa područja općina Stari Grad i Centar Sarajevo - nekad i sad“ daje uvid u dio bogatog naslijeđa bosanskohercegovačkih vakufa i njihove uloge u nastanku i ekonomskom razvoju sarajevskih urbanih struktura.

Preko 50 odabranih lokacija predstavljene su dvojako - ilustracijom iz arhivskog fundusa Vakufske direkcije i recentnom fotografijom aktualnog stanja autora Ahmeda Mehmedovića.

(www.vakuf.ba