A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZBNJ

izb-u-njemackojWiesbaden, 10.02.2014. god. – Sjednici prisustvovao novoizabrani predsjednik Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić. Usaglašeni tekstovi za izradu ilmihala za područje IZBNJ. Izvršene pripremne radnje za mektebska takmičenja na pokrajinskom i saveznom nivou. Pobjednici saveznog nivoa učestvovat će na takmičenju Rijaseta IZ u BiH u Sarajevu. Pokretanje aktivnosti u radu sa omladinom. Usvojeni akcioni planovi po pitanju reorganizacije zajednice. Formiran ekonomski savjet za rad na uspostavljanju dodatnih neophodnih aktivnosti. Usvojen plan aktivnosti za obilježavanje 20.godišnjice IZBNJ.

U subotu, 08.02.2014.g. održana je redovna sjednica Mešihata Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Na ovoj sjednici razmatrano je ukupno deset tačaka dnevnog reda. Sjednici je na početku prisustvovao novoizabrani predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, dr. Mevlud ef. Dudić, koji je prisutnima prenio selame i izrazio želju i nadu za intenzivnom saradnjom na dobrobit sveukupne zajednice. Muftija Pašo ef. Fetić i predsjednik Atlagić u ime Mešihata IZBNJ iskazali su čestitke na izboru i dobrodošlicu predsjedniku Dudiću. Istaknuto je zadovoljstvo da je posjeta realizirana i izražena je čvrsta želja da se saradnja intenzivira u svim oblastima.

Mekteb i omladina

Muftija Pašo ef. Fetić upoznao je članove Mešihata o aktivnostima Komisije za mektebsku nastavu kao i o prethodnim aktivnostima u radu Muftijskog vijeća. U proteklom periodu usaglašeni su tekstovi za izradu ilmihala za područje IZBNJ koji će, prije nego ugledaju svjetlo dana, biti upućeni stručnim službama Rijaseta IZ u BiH na konačnu ocjenu. On je također informisao članove Mešihata o svojim posjetama i aktivnostima koje su u prošlom periodu bile velikog intenziteta. Također su izvršene i sve pripreme za predstojeća takmičenja na pokrajinskom i saveznom nivou. Novina u odnosu na dosadašnja takmičenja je da će pobjednici na saveznom nivou putovati na takmičenje Rijaseta IZ u BiH u Sarajevo. Ovom prilikom posebno je istaknuto da su učešća na takmičenju sastavni  dio imamskog rada te da su se dužni odazvati svi imami.

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj će ove godine za starije uzraste polaznika mektebske nastave organizirati ljetne medrese na području BiH i Sandžaka, kako bi djeca imala priliku da se u okviru višednevnog boravka uz druženje u domovini bolje upoznaju kako sa našom vjerom tako i domovinom, kulturom i tradicijom.

Posebno je razmatrano pitanje rada sa omladinom te zaključeno da je u ovom pogledu potrebno poduzeti konkretne korake. S tim u vezi Mešihat IZBNJ je imenovao Ševketa Zukića, člana Mešihata, za koordinatora za rad sa mladima. On će u saradnji sa nižim organima IZBNJ u narednom periodu razraditi i realizirati planove Mešihata u ovom segmentu djelovanja.

Stručno usavršavanje imama

Početkom maja planiran je dvodnevni stručni seminar za imame na saveznom nivou koji će biti organiziran u saradnji sa Vjerskoprosvjetnom Službom Rijaseta IZ u BiH. Seminari će tretirati savremene pristupe po pitanju izvršavanja imamske misije.

Razvoj IZBNJ

U nastavku su razmatrani konkretni akcioni planovi na osnovu  platforme za reorganizaciju IZBNJ. Unutar akcionih planova su definisani ciljevi koji su neophodni za dalji organizacioni i pravni razvoj zajednice sa ciljem sticanja kvalitetnijeg pravnog statusa. Okvirne planove po ovom pitanju predstavio je predsjednik Edin Atlagić. Za naredni period usaglašena i usvojena su slijedeća četiri akciona plana/plana aktivnosti za sprovođenje daljih aktivnosti po pitanju organizacionog i finansijskog razvoja IZBNJ koji će biti predati Saboru IZBNJ na usaglašavanje i usvajanje:

Plan 1: Pravna konstrukcija IZBNJ (statuti)

Plan 2: Medžlis: privremene strukture

Plan 3: Sistematizacija uposlenika IZBNJ

Plan 4: Privredne djelatnosti

Po pitanu Plana 1, su definisani ciljevi za buduće džematske statute: standardizacija naziva džemata; jedinstvene okvirne odredbe po pitanju organa džemata; jačanje veze sa maticom kroz jačanje uloge dekreta Reisu-l-uleme; mehanizmi za osiguravanje i zaštitu vakufske imovine kao i okvirna regulativa o uposlenicima zajednica (imami). Po Planu 2, uporedo s time će se ići i sa uspostavom izvršnih organa na srednjem nivou kroz registraciju medžlisa, kako bi se ojačala među-džematska saradnja, razvijale zajedničke aktivnosti – posebno po pitanju aktivnijeg uvezivanja omladine, žena i djevojaka – razvoj međusobne pomoći i podrške kao i kvalitetnije sudjelovanje u društveno-političkim procesima institucionalizacije islama u saveznim državama. Plan 3 predviđa dugoročnu sistematizaciju uposlenika IZBNJ i jačanje materijalno-pravnog statusa imama u cjelini sa konkretnim koracima ka tom cilju. Plan 4 tretira pokretanje dodatnih neophodnih aktivnosti kao što je dženazetski fond i profesionalna saradnja sa izdavačkim kućama u BiH (literatura), kojima bi se uspostavili dodatni izvori finansiranja za IZBNJ i njezine džemate. Shodno planu aktivnosti Mešihat IZBNJ  imenovao je ekonomski savjet koji će u narednom periodu ispitati mogućnosti i detalje vezano pokretanje navedenih aktivnosti. Ekonomski savjet sačinjavaju: Edin Dudo (Hamburg), Rasim Bedak (Schwaebisch-Gmuend), Nagib Mujkić (Offenbach) i Nihad Bećirević (Bielefeld).

Budžet 2014

U nastavku sjednice usvojen je i budžet za 2014.g. koji će biti proslijeđen Saborzu IZBNJ na daljnje razmatranje. Budžet za 2014..g. predviđa znatno pojačana sredstva za rad medžlisa kao i po primjeru na prethodne godine jednokratnu pomoć za manje džemate i socijalno ugrožene imame.

Jubilej IZBNJ

U tekućoj godini obilježava se i dvadeset godina postojanja IZBNJ.  Mešihat IZBNJ će na jesen organizirati dvije svečanosti na području SR Njemačke, a tim povodom formiran je odbor za pripremu navedenih manifestacija.

Z.M.

(www.igbd.org