A+ A A-

Aktivnosti u Medžlisu IZ Konjic

akt-miz-konjic-02-2014-1Konjic, 10. februar 2014. godine - U suizdavaštvu Medžlisa Islamske zajednice Konjic i fondacije "Lijepa riječ" Konjic iz štampe je izašla knjiga HUDHUDOVIM TRAGOM, hutbe i predavanja, autora Esada Bajića. Knjiga formata A5 sa 120 str. sadrži tridesetak tekstova hutbi i predavanja koje je autor održao kao hatib na hutbama i predavanjima putem emisije "Svijetli putevi islama" MIZ Konjic koja se emituje  svakog četvrtka putem radio Konjica u terminu od 12 do 13 sati. Cijena knjige je 5 KM a sav prihod usmjeren je u vjerskoprosvjetne aktivnosti Medžlisa IZ-e Konjic. Knjiga se može kupiti u prostorijama Kluba knjige Medžlisa IZ-e Konjic te kod naših imama u džamijama. Recenzenti knjige su imami Medžlisa IZ-e Konjic: Salih ef. Nefer, Almir ef. Hondo i Mersed ef. Šabanović. 

Hutbu u Repovačkoj džamiji održao muftija mostarski Seid ef. Smajkić

U petak, 07.02.2014. godine /7. rebiul ahira 1435.h.g. u posjeti Medžlisu Konjic bio je muftija mostarski Seid ef. Smajkić. Razlog posjete muftije mostarskog bilo je prisustvovanje redovnoj godišnjoj Skupštini Medžlisa IZ-e Konjic koja je održana prije džume namaza.

Džumu namaz muftija mostarski klanjao je u Repovačkoj džamiji u Konjicu i tom prilikom održao hutbu okupljenim vjernicima ističući zadovoljstvo informacijama o radu Medžlisa IZ-e Konjic koje su predočene na redovnoj Skupštini Medžlisa ističući kako je to pokazatelj da se planskim, organizovanim i upornim radom mogu prevazići problemi, sanirati gubitci i  krenuti pozitivnim koracima u budućnost. Bez planiranja, strpljivosti, istrajnosti i odlučnosti ne mogu se činiti napredci. Muftija je također napomenuo kako i pored silnih problema u društvu možemo pronaći i svijetle primejre gdje Bošnjački predvodnici  zaborave različitu stranačku pripadnost i stanu u odbranu Bošnjačkih vrijednosti kako je bilo prošlih dana kada se stalo u zaštitu  ratnih komadanata koje je druga država htjela uhapsiti i procesuirati za zločine od kojih je iste oslobodio međunarodni sud u Hagu proglašavajući ih nevinim.

akt-miz-konjic-02-2014-2

Kroz citiranje i tumačenje određenih kur'anskih ajeta muftija je vjernicima predočio vječnu istinu i stanje stanje kakvo je zadesilo Bošnjake u Bosni i Hercegovini podsjećajući ih na kur'anske principe tevekkula, sabura, hrabrosti, izdržljivosti, istrajnosti koji su rješenje za stanje u kom se nalazimo.

U drugom dijelu svoje hutbe muftija je iskazao radost polaganju kamena temeljca za Sinan-pašinu džamiju u Mostaru, koji je izvšen prethodnog dana, ponajviše iz razloga što je ta inicijativa došla upravo od džematlija Mostara te iskazao nadu u bolju budućnost u kojoj će se naše Bošnjačke vrijednosti podizati iz nepostojanja u posotjanje baš kao što će i Sinan-pašina džamija koja je najstarija džamija u Mostaru, kojoj su i temelji više od 60. godina  bili potpuno zatrti, ponovo, s Božijom pomoći, biti podignuta i služiti vjernicima.

Održana redovna Skupština Medžlisa IZ-e Konjic

U petak, 07.02.2014 / 07. rebiul-ahira 1435.h.g. u prostorija Drvene sale Narodnog univerziteta u Konjicu održana je redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ-e Konjic.

akt-miz-konjic-02-2014-3

Skupštinom je predsjedavao i istu vodio predsjednik Skupštine i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Konjic dr. Emir Duranović uz pomoć sekretara i v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Konjic Redže ef. Muhibića. Pored članova Skupštine sjednici je prisustvovao i muftija mostarski mr. Seid ef. Smajkić.

Skupština je počela s radom u 09 h i 30 min i njen rad trajao je sve do pred džumu namaz.

Skupština je usvojila izvještaje o aktivnostima o radu Medžlisa za 2013. godinu kao i finansijski izvještaj Medžlisa IZ-e Konjic za 2013 te podržala ponuđeni  plan rada i budžeta za 2014.godinu.

Skupštini ej prisustvovalo oko 70  članova Sjupštine od kojih je desetak uzelo učešće u raspravama po raznim pitanjima koja se tiču rada Medžlisa Islamske zajednice Konjic i aktivnosti koje su provođene ili treba da se sprovode u narednom periodu.

Posjeta dnevnom centru "I"

akt-miz-konjic-02-2014-4U srijedu, 05.02.2014. godine glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić u pratnji hafiza Nezir ef. Ruhida i predsjednika omladinskog kruga pri  Medžlisu IZ-e Konjic Esada Korića posjetili su Dnevni centar "I" u Konjicu.

Dnevni centar “i” Konjic je uspostavljen u okviru međuopćinskog projekta “Obrazovanje I socijalna politika Konjic –Sund” i uspješne partnerske saradnje  Općine Konjic, Kommune Sund iz Norveške, Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta HNK, Prve Osnovne škole Konjic i Udruženja roditelja djece I omladine sa posebnim potrebama “I” Konjic, a sa ciljem postizanja optimalnog nivoa integracije osoba sa posebnim potrebama u društvenu zajednicu i obrazovni sistem, te poboljšanja kvaliteta života ove populacije i njihovih porodica.

Tom prilikom učenicima dnevnog centra uručili su prigodne poklone a u kratkom obraćanju učenicima i osoblju dnevnog centra glavni imam je odao priznanje školi i ovom projektu koji je prepoznat i prihvaćen kako od uže tako i od šire zajednice podsjećajući da Medžlis IZ-e Konjic nastoji u skladu sa svojim mogućnostima pomoći i podržati ovakve i slične projekte.

Obraćanje je završio dovom Uzvišenom Allahu da nam da da prepoznamo vrijeme u kojem živimo i da svoju djecu naučimo odgajati za vrijeme u kojem će živjeti.

Održana redovna sjednica imama MIZ Konjic

U ponedjeljak, 03.02.2014. godine  s početkom u 10 sati u prostorijama Divanhane Medžlisa islamske zajednice Konjic održana je redovna mjesečna sjednica imama MIZ Konjic. Sjednicu je vodio v.d. glavni imam Redžo ef. Muhibić a istoj su prisustvovali skoro svi imami MIZ Konjic.

akt-miz-konjic-02-2014-5

Pored redovnih mjesečnih izvještaja o aktivnostima imam posebno mjesto na sastanku imama posvećeno je upoznavanju i analizi predloženih Nacrta amandmana na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kojeg je Ustavna komisija utvrdila na sjednici održanoj 20. januara 2014. godine.

Pored ove teme razgovarano je i o predstojećoj Skupštini Medžlisa islamske zajednice Konjic koja će se s početkom u 10 sati održati narednog petka u Drvenoj sali Narodnog univerziteta u Konjicu.

Stanje u Medžlisu je ocjenjeno zadovoljavajućim i dogovorene su aktivnosti za naredni period.

(www.medzlis-konjic.com)