A+ A A-

Muftija zenički posjetio Medžlis IZ Doboj

U petak 7. februara 2014. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović boravio je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Doboj.

muze-muze-pos-dob-02-2014-1

Tom prilikom muftija zenički susreo se sa glavnim imamom mr. Bajro ef. Džafićem i predsjednikom Izvršnog odbora gosp. Murvetom Bajraktarevićem. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima na području Medžlisa Islamske zajednice Doboj. Posebna pažnja posvećena je pitanju organiziranja vjerskog života u džematima na području MIZ Doboj i realiziranja projekta integracije i jedinstvene članarine Islamske zajednice.

Također, glavni imam i predsjednik Izvršnog odbora upoznali su muftiju sa činjenicom da politički predstavnici Bošnjaka u RS ne zastupaju interese svoga naroda, koji je u ovom Entitetu diskriminiran na raznim poljima. Između ostaloga, diskriminacija se vrši kod zapošljavanja u javnom sektoru, a primjer za istu je jedna osnovna škola na području Doboja u kojoj je 57% učenika Bošnjačke nacionalnosti, a u istoj od 62 uposlenika radi samo 7 Bošnjaka, kao i uskraćivanje prava na nacionalnu grupu predmeta.

Nakon sastanka u prostorijama Medžlisa, muftija zenički posjetio je džemat Brijesnica Velika, gdje je održao hutbu i klanjao džuma-namaz.

muze-muze-pos-dob-02-2014-2