A+ A A-

Održane tri javne rasprave o Nacrtu amandmana na Ustav IZ

znak-iz-izdJavne rasprave o Nacrtu amandmana na Ustav IZ, shodno odluci Ustavne komisije Sabora Islamske zajednice, održane su na području tri muftijstva u Bosni i Hercegovini: Muftijstva bihaćkog, održana, 05. februara 2014., u Cazinu, Muftijstva zeničkog, održana u Zenici, 06. februara, i Muftijstva travničkog, održana u Travniku, također 06. februara 2014. godine.

U Ustavnoj komisiji Sabora Islamske zajednice saznajemo da su tokom sve tri javne rasprave izneseni vrlo konstruktivni i zanimljivi prijedlozi o Nacrtu amandmana s naglaskom na funkcionalnom jedinstvu Islamske zajednice. Također istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su dosadašnje javne rasprave pokazale da oko bitnih pitanja koja se tiču jedinstva Islamske zajednice i potrebe njene reorganizacije, u cilju postizanja što veće efikasnosti i funkcionalnosti, postoji opća saglasnost muslimana, organa i ustanova Islamske zajednice.

Pored organa i ustanova Islamske zajednice i njihovih zaposlenika, veoma je važno da u raspravi o Nacrtu amandmana na Ustav IZ učestvuje što veći broj članova Islamske zajednice i muslimana koji nisu profesionalno zaposleni u Zajednici, kako bi u konačnici imali rješenja koja će odražavati puninu Islamske zajednice, smatraju u Ustavnoj komisiji.

Prijedlozi sa javne rasprave, koja traje do 01. marta tekuće godine, Ustavnoj komisiji Sabora obavezno se dostavljaju elektronskim putem na adresu javnarasprava@rijaset.ba, a mogu se dostaviti i poštom na adresu Zelenih beretki 17., Sarajevo. Naime, prijedlozi koji u navedenom roku budu dostavljeni na ovu adresu i na način kako je to precizirano, bit će uzeti u razmatranje, poručuju iz Ustavne komsije Sabora Islamske zajednice.