A+ A A-

Pariz: Međunarodna konferencija rukovodilaca vjerske službe u vojsci

U ponedjeljak, 03. februara 2014. godine, u Parizu je ceremonijom otvaranja u svečanom salonu Vojne škole započela Međunarodna Konferencija rukovodilaca vjerske službe (IMCCC) u vojsci koju tradicionalno organizira komanda NATO-a i ministarstvo odbrane zemlje domaćina. Domaćin ovogodišnje 25. Međunarodne Konferencije je Ministarstvo odbrane R Francuske.

vm-par-02-2014-1

Prema postavljenom programu rada 25-ta Konferencija će tokom sedmice kroz prezentaciju predavača i učesnika obraditi temu: Patnje i nade: od rovova iz Prvog svjetskog rata do aktuelnih vojnih operacija - analiza posljedica koje opisuju vojni imami i kapelani.

Prvog radnog dana u okviru programa Šejh Abdulkadir, glavni imam sa saradnicima je promovirao imamsku službu u Oružanim snagama Francuske. Vojni imami su predstavili svoj rad i iskustva učesnicima Konferencije koje je skrenulo pažnju na značaj i mogućnosti saradnje vojnih imama i kapelana. Posebna vrijednost je prvo predstavljanje imamske službe punopravne članice NATO-a u okviru programa rada Međunarodne konferencije, obzirom da je prije petnaest godina, upravo u Francuskoj, prvi put u radu Konferencije učestvovao vojni muftija iz Bosne i Hercegovine, Ismail-ef. Smajlović. U to vrijeme članice NATO-a Evropskih zemalja nisu imale uspostavljenu imamsku službu. Tom prilikom je vojni muftija čestitao organizatoru Konferencije i uputio riječi podrške kolegama u Oružanim snagama R Francuske.

U okviru programa Konferencije Vojni muftija je posjetio glavnu džamiju u Parizu i razgovarao sa gospodinom Muhammedom, direktorom centra i Šejh Buzidom, glavnim imamom o saradnji sa vojnim imamima i mogućnostima njihovog stručnog usvršavanja u obrazovnim centrima Islamske zajednice u Francuskoj.

Na poziv Abdusselam-ef. Fetića, imama u Parizu, vojni muftija će posjetiti džemat Bošnjaka i zajedno obaviti džumu sa muslimanima iz domovine.

U radu Konferencije zajedno sa vojnim muftijom učestvuju predstavnici pravoslavne i katoličke crkve iz Ureda Vjerske službe ministarstva odbrane, odnosno, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zajedno sa 82 učesnika iz 29 zemalja.

Organizatori Konferencije su spomenuli pozitivno iskustvo sa 23. Konferencije održane u Sarajevu i napredak koji je prepoznat u saradnji vjerskih službenika. Takva i slična iskustva treba prepoznavati i preporučivati u procesima koje obuhvataju mirovne misije širom svijeta.

  • 0101