A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju bošnjačkih povratnika u Gacko

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef Kavazović jučer je (4.2.2014.g.) primio delegaciju bošnjačkih povratnika u Gacko koju su predvodili  glavni imama Medžlisa IZ-e Gacko Sadet ef. Bilalić, Dževad i Jusuf Memić. U srdačnom razgovoru reisu-l-ulema je iskazao veliko interesovanje za povratničku populaciju i probleme s kojima se svakodnevno suočavaju. Posebno ga je interesirala ekonomsko-socijalna slika tamošnjeg bošnjačkog življa te organizacija vjerskog života i stanje imovine Islamske zajednice. O aktivnostima i djelovanju Islamske zajednice reisu-l-ulemu je upoznao glavni imam Medžlisa IZ Gacko Sadet ef. Bilalić, posebno o naporima koje ulaže na povratu oduzete vakufske imovine i njenog unapređenja.   

reis-pos-gac-01-2014-1

„Malobrojnim gatačkim povratnicima i meni osobno prijem kod reisu-l-uleme je od velikog značaja, jer je reisu-l-ulema Kavazović  izrazio punu podršku Bošnjacima u istočnoj Hercegovini,  njihovoj borbi da se očuva domovina i din. Poručio je da nisu ostavljeni i prepušteni sami sebi. Posebno ga je impresionirala informacija o gatačkoj  dijaspori koja nije zaboravila svoj toprak i svoju avliju.“, rekao je glavni imam Sadet ef. Bilalić.

U neformalnom dijelu razgovora učesnici ovog sastanka razmijenili su historijska saznanja o gatačkom selu Bahori odakle potječu porodični korijeni reisu-l-uleme Kavazovića. Spletom niza okolnosti Kavazovići su poput mnogih bošnjačkih porodica iselili se iz istočne Hercegovine nakon dolaska Austro-ugarske monarhije u BiH. Reisu-l-ulema  je nastojao  saznati što više o Gacku, Bahorima, istočnoj Hercegovini općenito, o čemu je govorio Dževad Memić.  

Posebno zanimljiv bio je podatak, da je prema  prvom popisu u Osmanskom carstvu iz 1475 godine, u Bahorima živilo pet muslimanskih porodica.

H.E.