A+ A A-

Svjetski dan hidžaba obilježen u Sisku

U Sisku je u subotu, 01. februara 2013. godine, po prvi puta obilježen Svjetski dan hidžaba. Akciju su pokrenule Azra Mulabdić, islamska vjeroučiteljica te društvena aktivistica Daša Poredoš Lavor. Više od tridesetak žena raznih vjeroispovijesti okupilo se na ovom događanju te je u nekoliko grupa prošetalo gradom. Radoznali prolaznici su ih fotografirali te pozdravljali, bez postavljanja neugodnih pitanja.

dh-sis-02-2014-1

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001.godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba, stoga je prošle godine prvi put obilježen Svjetski dan hidžaba.

Azra Mulabdić nam je pojasnila što je to hidžab. „To je stroga obveza-farz svakoj punoljetnoj ženi naređeno Kuranom-Božjom rječju i Sunnetom-praksom Poslanika da bi se pružila zaštita i sigurnost ženi. Hidžab, odnosno islamska nošnja žene muslimanke je štit svake muslimanke i podrazumijeva ono što prekriva ženu i njena stidna mjesta”, pojasnila nam je Mulabdić.

Dodaje kako je na glavi hidžabom potrebno prekriti sve osim lica, a na tijelu sve osim šaka ruku. Odjeća koju nose, ne smije biti uska da im se ocrtavaju linije tijela, kao što odjeća ne smije biti prozirna. „Hidžab je najuzvišeniji slogan koga žena može izreći, hidžab je za ženu što je školjka za biser”, istaknula nam je Mulabdić, te nam otkrila što je ljudi obično pitaju vezano za način odijevanja, religiju i kulturu.

„Često dobivam upite kome žena može pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se može otkriti. Jedno od pitanja često mi upućeno je zašto je samo ženi naređen hidžab, a ne i muškarcima potencirajući na diskriminaciju žena”, kazala nam je Mulabdić te dodaje kako biti bez hidžaba žene mogu biti pred mužem, ocem, djedom, sinom, bratom i nećakom.

Također mogu biti pred svim ženskim osobama koje je, ako je potrebno, mogu uputiti da se ne smije prepričavati izgled žene bez marame. „Islam nas uči da bi žena svoju vanjsku ljepotu trebala da dijeli samo s onim ko je toga vrijedan, s njenim mužem, a ne sa svakim muškarcem na ulici. Napomenula bih da hidžab nema tradicijsko utemeljenje već teološko te da nije samo simbol islama, već i vjersko prakticiranje vjere”, dodaje Mulabdić.

Akciji obilježavanja Svjetskog dana hidžaba pridružila se i društvena aktivistica Daša Poredoš Lavor koja nam je otkrila zašto se odazvala ovoj akciji. „Azru poznam već neko vrijeme. Od nje sam puno saznala o islamskoj vjeri, kulturi i načinu života. Kada me je pobliže informirala o svemu, shvatila sam da njezina prekrivenost nije nešto što joj je nametnuto i što je diskriminira u društvu, već dostojanstvo žene koja ne ističe žensku tjelesnost, već znanje, duhovnost i dobrotu” istaknula je Poredoš Lavor.

Dodaje kako je već imala priliku, zahvaljujući Azri, biti prekrivena. „Različitosti nas obogaćuju i spajaju, a neznanje nas vode u predrasude i malodušnost. Zato je važno prihvatiti različitosti i stvarati društvo bogate kulturne raznolikosti”, zaključila je Poredoš Lavor.

(www.medzlis-sisak.net)