A+ A A-

Završena manifestacija „U njemu je divan uzor“

U petak, 31. januara u Kulturnom centru Bihać, održan je završni dio manifestacije "U njemu je divan uzor" koja se sastojala od učenja mevluda, ilahija, kasida i poezije. Gost večeri je bio Armin Muzaferija koji je oduševio bihaćku publiku, pored Muzaferije su nastupili i Husnija Malkoč, hor Tesnim iz Bužima, ansambl tekije Mesudija, te solisti Sinanudin ef. Bajrić, Mirsad Šehić i Rafid Subašić.

man-pos-uz-bih-02-2014-1

Nakon prigodnog programa u kojem su posjetitelji imali priliku da uživaju u izvedbi najljepših ilahija i kasida, prisutnima se obratio prof. Mensur ef. Ćehić glavni imam Medžlisa IZ Bihać, koji je tom prilikom istakao značaj slijeđenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., te da iako je mjesec mevluda i zvanično prošao, njegov primjer ostaje kao vječiti uzor kojem se vjernici uvijek trebaju vraćati.

„Islam je živ, žive su riječi, praksa, djela i primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., kojeg smo obavezni tokom cijelog našeg života da slijedimo i na taj način svjedočimo vjeru jednoga Boga. Zahvalio bi se svima onima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije, posebno Općini Bihać koja je bila glavni pokrovitelj ovog događaja“ kazao je Ćehić.

Ilustrujući jedan segment života Muhammeda, a.s., kroz primjer sure Kevser bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić je kazao da su svi oni koji su ga vrijeđali, omalovažavali i ponižavali ostali zaboravljeni, dok je sjećanje na njegov lik i djelo ostalo da svjedoči vrhunac ljudske dobrote i morala.

„Muhammed, a.s., je praktično pokazao kakav vjernik treba biti i do sudnjeg dana muslimani će ga voljeti, poštovati i slijediti. Upravo zbog te činjenice, muslimani širom svijeta obilježavaju njegovo rođenje, kako bi u svojim srcima ojačali ljubav prema njemu“, kazao je muftija Makić.

Ispred Općine Bihać se obratio savjetnik načelnika Smail Toromanović, koji se zahvalio Medžlisu IZ Bihać i udruženju Ilmije Bihać na organizaciji ove manifestacije, istakavši kako će Općina Bihać i u buduće finansijski podržavati ovakve i slične aktivnosti Islamske zajednice. Na kraju su organizatori pozvali sve prisutne na zajedničku večeru koju su pripremile žene članice udruženja Izvor iz Bužima.

Fahrudin Vojić

  • 0101