A+ A A-

Promocija Kataloga i projekcija dokumentarnog filma u GH biblioteci

U četvrtak, 23. januara 2014. godine, u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, sa početkom u 19:00 sati, održana je promocija Kataloga rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke, kao i projekcija novog dokumentarnog filma o Biblioteci Čuvar bošnjačkog naslijeđa.

005-prom-kat-df-ghb-01-2014-1

Promotori kataloga su bili dr. Lejla Gazić i prof.dr. Ismet Bušatlić.

Na samom početku promocije prisutne je pozdravio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Mustafa Jahić koji se zahvalio svima onima koji su pomogli projekat katalogizacije rukopisa, posebno Fondaciji za islamsko naslijeđe Al-Furkan iz Londona.

Dr. Lejla Gazić govorila je o historijskom toku katalogizacije i objavljivanja Kataloga, naglasivši da su pricipi i kriteriji koji su uspostavljeni na samom početku objavljivanja Kataloga, ostali isti tokom svih 50 godina od kako je počelo njihovo objavljivanje.

Dr. Ismet Bušatlić je kazao da je ovih osamnaest svezaka Kataloga rukopisa „naših osamnaest prozora u svijet i prošlost kroz koje jasno vidimo ko su i šta su nam bili naši preci. Ove knjige su dokaz da u ovoj zemlji, uprkos brojnim dušmanima, um još uvijek caruje.“

U nastavku je dr. Bušatlić naveo imena i zasluge onih koji su učestvovali u projektu katalogizacije tokom historije, pa sve do danas. Neki od njih nisu više na ovom svijetu, a neki su još sa nama i još uvijek rade na ovom vrijednom projektu. Spomenuo je: Savet-bega Bašagića, Handžića, Hazima Šabanovića, Kasima ef. Dobraču, Abdurahmana Hukića, Zejnila Fajića, Jusufa Ramića, Muharema Omerdića, Fehima Nametka, Mustafu Jahića, hfz. Hasu Poparu, Osmana Lavića i druge.

Ovom prilikom promovisan je i poslljednji broj Anala Gazi Husrev-begove biblioteke o kome je govorio prof. Aladin Husić.

Na kraju je uslijedila projekcija dokumentarnog filma „Čuvar bošnjačkog naslijeđa“.

Prije same projekcije filma, autorica Zehra Alispahić kazala je da je ovaj dokumentarni film priča o šetnji Gazijine biblioteke kroz vrijeme do današnjeg dana, kroz ideju i viziju Gazi Husrev-bega koja do danas traje, a koja je krunisana novom zgradom.

Ovaj film govori o Gazi Husrev-begovom koračanju kroz dunjaluk i tragovima koje je on ostavio a koji se protežu do današnjih dana i koji svoj pečat i „svoju kulminaciju doživljavaju u danu kada je Gazi Husrev-begova biblioteka dobila prvi put u svojoj povijesti svoju kuću i svoj dom“.

Snimatelj i montažer filma je bio Muhamed Halilović.

Film je izazvao veliku pažnju, pozitivne emocije i komentare prisutnih.

(www.ghb.ba)