A+ A A-

Ministar vakufa Katara Gajs bin Mubarek El-Kuvari posjetio FIN

U petak, 17. januara 2014. godine, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu posjetila je katarska delegacija na čelu sa ministrom vakufa Države Katar Gajs bin Mubarek el-Kuvarijem, koji je samo dva dana ranije zajedno sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem otkrio ploču s natpisom Gazi Husrev-begove biblioteke i time označio simbolično novi početak za Gazi Husrev-begovu bibioteku.

Ministra kao i članove njegove delegacije, koji su bili u pratnji reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, dočekao je dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Ismet Bušatlić sa članovima Nastavno-naučnog vijeća. Tom prilikom dekan prof. dr. Ismet Bušatlić zahvalio se Državi Katar na svesrdnoj podršci koju je davala i daje kako Bosni i Hercegovini općenito, tako i samom Fakultetu islamskih nauka. Zgrada Fakulteta koja je tokom agresije na BiH stradala u cjelosti je obnovljena zahvaljujući pomoći Države Katar.  U Kataru su organizirani seminari na kojima su učestvovali nastavnici sa Fakulteta islamskih nauka, a stipendije koje daje Katar pružio je priliku značajnom broju učenika i studenata da završe studije u toj zaljevskoj državi. Dekan Bušatlić je još rekao da se nada da će se ta saradnja između Države Katar i Fakulteta islamskih nauka nastaviti i unaprijediti.

Ovom prilikom ministar vakufa Države Katar Gajs bin Mubarek el-Kuvari obratio se prisutnima i održao kratko predavanje o značaju vjerskih islamskih obrazovnih institucija u promoviranju istinske slike islama u odnosima sa drugima, nasuprot pogrešnih predstava o islamu koje su godinama bile produkt učenja orijentalista.

Na kraju posjete delegaciji iz Katara je predstavljen i projekat izgradnje Studentskog doma Fakulteta islamskih nauka, a delegacija je imala priliku i posjetiti sam lokalitet na kojem se vrše početni radovi izgradnje doma.

Azra Kulenović

  • 0101