A+ A A-

Manifestacija „U njemu je divan uzor – Muhammed, a.s.“ u Bihaću

Već tradicionalno, u Bihaću je Rebi'u-l-evvel u znaku manifestacije „U njemu je divan uzor – Muhammed, a.s.“, gdje se na veoma interesantan način obilježava i javnosti predstavlja lik i djelo najboljeg čovjeka koji je hodio ovom zemljom – Muhammed, a.s.

Ove godine je program prerastao u mjesečnu manifestaciju sa različitim sadržajem, a koji je do sada dobio najveće ocjene od mnogobrojnih ljudi koji su prisustvovali ili na bilo koji način pratili dosadašnje aktivnosti.

Manifestacija je otvorena izložbom islamskih umjetnina i kaligrafije 10.01.2014.  gdje su svoje radove izložili prva imena islamskih umjetnina i kaligrafije u regionu: Munib Obradović, Ćazim Hadžimejlić, Hazim Numagić, Sinanudin Bajrić, Izudin Duraković, Mirsad Mirza Smajović, Lejla Boškailo-Obradović, Senahid Makić i drugi. Također, dvije djevojke, polaznice Kursa kaligrafije iz Mostara Nuspahić Ena i Delić Merima su svojim radovima izazvali posebnu pažnju.

Na otvorenju manifestacije je govorio glavni imam MIZ Bihać Mensur ef. Ćehić, koji je izrazio svoju duboku zahvalnost Gospodaru, Koji je omogućio da se ovako lijepe stvari dešavaju u gradu na Uni i izrazio posebno zadovoljstvo što je on lično i Medžlis IZ-e Bihać zajedno sa ostalim organizatorima dio ovog vrijednog projekta.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki Hasan ef. Makić, koji je veoma nadahnuto i emotivno govorio o tome kako su umjetnici raznih esnafa i profila doživljavali Muhammeda, a.s. i kako su kroz svoj rad promovirali njegov život i djelo, a ujedno i iskazivali svoju veliku ljubav prema voljenom poslaniku.

U ime načelnika općine Bihać, koji je zbog prethodno preuzetih obaveza bio odsutan iz BiH, mr. Smail Toromanović je istakao da općini Bihać i načelniku lično čini iznimno zadovoljstvo što je Općina pokrovitelj ovakve jedne manifestacije gdje se veliča dobro, ukazuje na pozitivizam i širi jedna topla ideja moralnost, kulture i vjerske tolerancije.

Promotor izložbe ove večeri je bio Munib Obradović, istaknuti kaligraf i umjetnik, svršenik Akademije za kaligrafiju i ornamentiku u Kairu i dobitnik brojnih međunarodnih priznanja. On je istakao važnost ponovnog oživljavanja kaligrafije koja na najbolji način promovira islamske kulturne vrijednosti i koja čini bogatijom i našu bošnjačku kulturnu tradiciju.

17.01. u najmlađem džematu Medžlisa IZ-e Bihać džematu „Pritoka“ organizirano je „Večer Kur'ana“. Džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta gdje su prisutni hranili svoje duše i bez izuzetka uživali u prelijepoj interpretaciji Božije riječi od strane nekolicine istaknutih učača iz Krajine: Naima Hamzabegovića,  Adisa Skalića, Sinanudina Bajrića, Senahida Makića, Amira Jusića, Jasmina Bajraktarevića i Edina Fajkovića. Sažetom i dirljivom besjedom, muftija bihaćki Hasan ef. Makić je govorio o Kur'anu Časnom, vrijednosti njegovog učenja i slušanja i u konačnici primjenjivanja. Imam džemata Izet ef. Rekanović se zahvalio glavnom imamu što je odabrao da ova prelijepa aktivnost bude  realizovana u tom mladom džematu.

U ponedjeljak, 20. januara 2014. u Kulturnom centru Bihać u 19 sati će biti prikazan dokumentarni  film „Imami šehidi“ autora Nedima Hrbata i Muhameda Halilovića, a pod pokroviteljstvom udruženja „Ilmije“ Bosne i Hercegovine.

Četiri dana poslije, u petak, 24.01.2014. u Kulturnom centru Bihać sa početkom u 19 sati biće upriličen specijalni tradicionalni program manifestacije „U njemu je divan uzor – Muhammed, a.s.“. Besjedu i prigodan vaz-i-nasihat će održati cijenjeni Izet ef. Čamdžić, imam gradske džamije u Zavidovićima, a dječija sekcija „Iskrice“ i izuzetni interpretatori ilahija i kasida će se predstaviti svojim recitalima i izvedbama. Uz to, biće upriličene prezentacije i čitani dijelovi iz života Muhammeda, a.s. i drugi sadržaji.

Dan poslije, 25.01.2014. godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću sa početkom u 19 sati biće upriličeno omladinsko druženje sa posebnim programom i slobodnim aktivnostima.

I završna svečanost ove manifestacije će biti zabavnog karaktera, gdje će u Kulturnom centru Bihać, 31.01.2014. godine u 19 sati predstaviti brojni interpretatori ilahija, kasida i duhovnih pjesama, kao i brojni horovi. Specijalni gost večeri je mladi estradni umjetnik Armin Muzaferija.

Ovim aktivnostima će u Bihaću biti okončana manifestacija „U njemu je divan uzor – Muhammeda, a.s.“, a organizatorima i onima koji prate ove aktivnosti se sve više urezuje jedne poruka: „Ovakve aktivnosti su potrebne Bihaću!“ 

N. Horozović

  • 22