A+ A A-

Vjerski lideri u Vijeću Europe povodom zabrane sunećenja

Na inicijativu Foruma muslimanskih i židovskih lidera u Europi, a u saradnji sa Fondacijom za etničko razumijevanje iz Nju Jorka u ponedjeljak, 20. januara 2014. godine, generalni sekretar Vijeća Europe Thorbjørn Jagland primio je delegaciju muslimanskih i židovskih lidera iz nekoliko europskih zemalja u svom kabinetu u Strasbourgu.

evr-vjer-lid-sunec-01-2014-1

Povod ovom sastanku su posljednje vijesti da je otišla preporuka iz Vijeća Europe prema članicama, njih 47 država, da se ispita mogućnost zabrane sunećenja, odnosno obrezivanja muslimanske i židovske djece u Europi. 

Forum muslimanskih i židovskih lidera u Europi, u čijem Izvršnom odboru sjede bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić i glavni imam Senaid-ef. Kobilica, prije više od mjesec dana je organizirao potpisivanje peticije protiv preporuke Vijeća Europe. Nakon što su uspjeli prikupiti potpise svih većih muslimanskih i židovskih  lidera iz velike većine europskih država, zatražen je sastanak sa generalnim sekretarom Vijeća Europe, što je on i prihvatio.

Na sastanku su bila prisutna četiri predstavnika muslimana, tri iz Francuske i Senaid-ef. iz Norveške, koji je ujedno i predvodio muslimanski dio delegacije i pet predstavnika židovske zajednice, trojica iz Francuske, jedan iz Njemačke i rabin Marc Scneier iz Nju Jorka, koji je predvodio židovski dio delegacije. On je također predstavio cijelu delegaciju i, nakon riječi dobrodošlice od strane generalnog sekretara Jaglanda, dao uvodnu riječ da bi se potom svi članovi delegacije osvrnuli na problem preporuke Vijeća Europe. Članovi delegacije su bili saglasni i prenijeli generalnom sekretaru veliku zabrinutost i strah kod muslimana i Židova u Europi, zbog priče o mogućoj zabrani obrezivanja njihove djece u Europi. Činjenica je da jedan dio europskih političara, političkih partija, pa i vlada zanemaruju kakve konotacije mogu nositi ovakve preporuke i priče. Ionako je previše predrasuda i antagonizma prema muslimanima i Židovima, pa nam ovo dodatno ulijevanje straha i nesigurnosti može dovesti u pitanje boravak na ovome kontinentu. Poznavajući otvorenost i respekt, kojeg inače pokazuje generalni sekretar Vijeća Europe prema ljudskim pravima, vjerskim slobodama i drugima i drugačijima, delegacija je izrazila iskrenu nadu da će  on dati sve od sebe da se nepromišljeni potezi povuku i osujete.

Generalni sekretar Thorbjørn Jagland je, nakon uvodnih riječi svih članova delegacije,  bio eksplicitan govoreći da je pitanje obrezivanje očigledno veliki nesporazum, jer smatra da su mnogi političari poistovjetili neprihvatljivost obrezivanje ženske djece sa normalnom praksom obrezivanja muške djece. Međutim, on ne isključuje mogućnost da postoje oni, koji bi najradije stavili zabranu generalno na obrezivanje. Rekao je da se smatra pozvanim, pa će već u narednih 10 dana u dva navrata imati priliku da ovo pitanje do kraja razjasni i iskristalizira i da se podvuče da inicijative o zabrani generalno obrezivanja ne vode Europu u pravome smjeru, jer je sam kazao da je svjestan šta ovakva kampanja može podrazumijevati. Zato misli da ni jednoj ozbiljnoj vladi ovakva vrsta zabrane i ograničenja ne ide u prilog, jer bi znatno poremetilo odnose unutar društva. Zabrana obrezivanja je više od puke zabrane. Na kraju je pozvao da se vjerske zajednice trebaju uključiti u dijalog sa vlastima i parlamentarcima na nacionalnim nivoima kako bi se u korijenu ovakve ideje i inicijative sasijecale.

Senaid Kobilica

  • 0101