A+ A A-

Održana godišnja skupština MIZ Bosanska Dubica i priredba povodom Mevluda

Centralna mevludska svečanost  Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica u povodu obilježavanja dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. , održana je u Puhalskoj džamiji uz prisustvo velikog broja džematlija, dubičkih imama, studenata, mujezina, te predsjednika Medžlisa. Nakon klanjanja podne namaza, student Anel ef. toplo je poselamio  prisutne i predstavio mevludski program.

skup-miz-bos-dub-01-2014-1

Program je započeo učenjem Kur'ana , a mješoviti hor mekteba Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica, proučio je mevlud, te  salavate, prigodne ilahije i recitacije.  Nakon toga vrlo zanimljivo i korisno predavanje održao je glavni imam Safet ef. Beganović. U svom obraćanju između ostalog osvrnuo se na program, na poruke koje su nam prenijeli polaznici mekteba, da ih što više primjenjujemo u svakodnevnom životu.

Safet ef. Beganović na  kraju je istakao da su  istina i istinoljubivost krasili poslanika Muhammeda, a.s., te da se trebamo truditi da ovo svojstvo maksimalno primjenjujemo u našim životima. Iskrenost se rađa prvo među mužem i ženom, pa onda djeca rastu u jednoj takvoj zdravoj porodici.

Mevludski program pod nazivom "Dobro nam došao“ je tradicionalna priredba učenika mekteba i učenika koji pohađaju čas vjeronauke u osnovnim školama.  Muallimi i vjeroučitelji već tradicionalno priređuju priredbu povodom poslanikovog rođendana. Prošle godine je priredba održana po prvi put u osnovnoj školi „Sveti Sava“. Nakon programa uslijedila je podjela paketića učesnicima programa koje su pripremile vrijedne džematlije i Medžlis.

U jutarnjim satima u prostorijama medžlisa održana je i Skupština Medžlisa. Razmatrani su,  i usvojeni godišnji izvještaj glavnog imama, predsjednika Medžlisa i financijski. Prisutnost delegata  na Skupštini bila je 95 %, što je doprinijelo transparentnom radu Skupštine. Delegatima se obratio zamjenik banjalučkog muftije prof. Ermin ef. Vučkić, banjalučki muftija prof. Edhem Čamdžić, koji je između ostalog istakao: aktivnosti imama na polju mektebske nastave u radu sa omladinom, a osvrnuo se i na protekli popis. Za sve ove aktivnosti odao je priznanje Skupštini Medžlisa, imamima, mujezinima, delegatima, kao i svim džematlijama.

Amir D.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/slikezamodul/skup-miz-bos-dub-01-2014