A+ A A-

Centralna mevludska svečanost povodom 12. rebiu-l-evvela u Mostaru

U ponedjeljak, 13. januara 2013. godine, je u Karađoz-begovoj džamiji, poslije jacija-namaza, priređena centralna mevludska svečanost povodom 12. rebiu-l-evvela, rođendana Muhammeda, a.s. Svečanost je otpočela učenjem Kur'ana Časnog, od strane hfz. Emina Tucovića, profesora u Karađoz-begovoj medresi, a nastavila se učenjem odlomaka iz Mevluda, te kazivanjima koja sadrže opise Allahovog miljenika, kako bi se upravo na taj način, kroz njegov opis, njegov odnos prema riječi i govoru, ponašanju prema drugima, približio lik i djelo Allahovog miljenika – Muhammeda, a.s.

Karađoz-begov vakuf bio je premali da primi sve one koji su željeli prisustvovati svečanosti obilježavanja rođenja Poslanika, a.s., a koje su izvođenjem kasida o Poslaniku i učenjem dijelova Mevluda počastili Ansambl „El-Kamer“ i imami Medžlisa IZ Mostar.

cent-mev-svec-most-01-2014-1

Skupu se, u toku programa, obratio i prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, koji je u svom kazivanju podsjetio na značaj priređivanja ovakvih i sličnih svečanosti, na kojima se okupljamo i čuvamo svoj džemat, te je istakao svečanosti priređene proteklih noći u organizaciji Medžlisa: promociju knjige „Hutba-svjedok vremena“ i program za mektebsku djecu „Ti si najljepše ćudi“, priređen povodom 12. rebiu-l-evvela.

Pozvao je prof. Dedović na slijeđenje Poslanika čovječanstva, praktikujući njegove poruke i djela i u našim ovodunjalučkim životima, kazujući da trebamo uvijek biti oni koji će širiti misiju sa kojom je došao Muhammed, a.s., a što je Medžlis IZ Mostar, zajedno sa Pedagoškim zavodom Mostar i Fondacijom „Daru-l-'ilm“, uradio i ove godine, priređujući konkurs za najbolji literarni rad na temu „Poslaniče Božiji, šehadetom ti obećanje dajem“, a na kojem su mogli učestvovati učenici srednjih škola grada Mostara i studenti Univerziteta „Džemal Bijedić“.

O pristiglim radovima i značaju jednog ovakvog konkursa, nakon poruke Salem ef. Dedovića, govorio je i mr Nusret Omerika, predsjednik žirija Konkursa. Nagrade su uručene za sve učesnike konkursa, a za tri najbolja rada dodijeljene su posebne novčane nagrade. Na konkursu su ove godine nagrade pripale sljedećim:

I mjesto: Irna Kevelj, Ekonomska škola, i nagrada od 200 KM,

II mjesto: Fatima Hujdur, Karađoz-begova medresa, i nagrada od 150 KM,

III mjesto: Sajra Silajdžija, Fakultet humanističkih nauka i Adis Lizalo, Agromediteranski fakultet, kojima je pripala nagrada od po 70 KM.

Nagrade su dodijelili: Sabaheta Bijedić, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, Šefik ef. Čavčić, ispred Fondacije „Daru-l-'ilm“ i Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa IZ Mostar. Uz sve tačke, izvedene tokom sinoćnjeg programa, istinski se moglo uživati u mubarek rebiu-l-evvelskoj noći u gradu na Neretvi, nakon kojeg su se, darovani nekim novim saznanjima, prisutni uputili svojim domovima, da u njima i na ulicama Mostara i u narednim danima slijede stope Allahovog miljenika.

  • 0101

(www.miz-mostar.com)