A+ A A-

Muftija Zukorlić gost Bundestaga

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, u pratnji predsjednika Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori Hazbije Kalača i potpredsjednika Zajednice sandžačke dijaspore Ahmeta Ahmatovića, boravio je u zvaničnoj posjeti Bundestagu u ponedjeljak 13.01.2014. godine.

mu-zuk-pos-bund-01-2014-1

Tom prilikom vođeni su razgovori sa predstavnicima Odbora za spoljnu politiku Bundestaga zaduženim za jugoistočnu Evropu. Tema razgovora je Sandžak prekogranična autonomna regija u svjetlu euro-integracija Srbije, Crne Gore i Balkana. Domaćini su pokazali veoma visok stepen interesovanja za ovu temu izražavajući spremnost nastavka saradnje kako bi Sandžak u duhu proklamovanih principa Evropske unije imao svoje mjesto među evropskim regijama. U tom razgovoru delegacija je predstavila viziju prekograničnog evro-regiona Sandžaka ukazujući na važnosti ovog projekta za sve građane Sandžaka, kao i za stabilnost u regionu.

mu-zuk-pos-bund-01-2014-2

Razgovori su također vođeni i o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na vjerska prava i neophodnost implementacije propisa jednakosti svih građana i zajednica bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Razgovarano je i o ideji uspostave evropskog muftijstva u cilju intenzivnijeg rješavanja brojnih muslimanskih pitanja u Evropi.

Posebno je bio zanimljiv razgovor sa predstavnikom spoljno-političkog odbora Bundestaga zaduženog za jugoistočnu Evropu, Josipom Juratovićem, koji je ukazao izuzetno zanimanje po pitanju Balkana.

mu-zuk-pos-bund-01-2014-3

Tokom posjete upriličeno je još nekoliko susreta sa članovima Bundestaga. Delegacija Sandžaka je također prisustvovala manifestaciji „Deset godina zlatne zvijezde sporta“, najznačajnije svečanosti ove vrste u Njemačkoj, uz prisustvo državnog vrha ove zemlje na kome je bilo nekoliko veoma interesantnih susreta. Najzaslužniji za uspjeh ove posjete je savjetnik kancelarke Angele Merkel za pitanja Evrope, Ernest Kalač.

(www.islamska-zajednica.org