A+ A A-

Medžlis IZ Ključ organizovao međureligijski seminar za imame

Kako bi potvrdili svoju opredijeljenost za suživot, toleranciju i dijalog, Medžlis IZ Ključ pod pokroviteljstvom Muftijstva banjalučkog uz podršku Američke ambasade u BiH, organizirao je seminar na temu „Međureligijski dijalog u Americi i BiH“ na kojem su učestvovali imami sa područja Medžlisa IZ-e Ključ. Izrazivši dobrodošlicu gostima iz Američke ambasade, glavni imam prof. Ermin ef. Vučkić je predstavio gosta predavača,  gospodina Kana Vina i najavio temu njegovog izlaganja.

med-rel-sem-kluc-01-2014-1

 

Gospodin Vin je govorio o ljudskim pravima i slobodama, te o pravu na slobodu mišljenja i vjeroispovijedanja, istaknuvši primjer Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje, koja poštuje prava slobodnog ispovijedanja vlastitih stavova i uvjerenja. On je također istakao značaj dijaloga, dodavši kako je Islamska zajednica BIH uvijek bila opredjeljena za taj put.

„Dijalog je nužan i kao takav nema alternativu. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je pokazala spremnost za dijalog, toleranciju i uvažavanje drugih vjera i mišljenja“ kazao je Kan, tokom obraćanja.

Seminaru je prisustvovao i muftija banjalučki  prof. Edhem ef. Čamdžić, koji naglasio stalnu potrebu za dijalogom svih vrsta, kojeg treba stalno potencirati.

„Dijalog i tolerancija su stvari za koje se uvijek trebamo zalagati, iz razloga što čovječanstvo već stoljećima opstaje na dijalogu. Bez obzira sav naš vjerski, konfesionalni i politički pluralizam, mi se moramo uvažavati i poštovati, to jednostavno ne smije biti razlogom udaljavanja ljudi, naprotiv, bogatstvo različitosti treba iskoristiti u pozitivne svrhe. Zahvalni smo Američkoj ambasadi na podršci koju nam godinama pruža i evo po pitanju ovog nedavnog incidenta u Mrkonjić Gradu, rekli su nam da su poslali izvještaj Stejt Departmentu, kako bi ih upoznali sa svim tim nemilim dešavanjima.“ kazao je muftija Čamdžić i dodao kako je jedan od uslova uspješnog dijaloga, pronalaženje i izručenje svih onih koji su činili zločine.

Nakon seminara, gosti su u pratnji glavnog imama prof. Erimna ef. Vučkića i muftije prof. Edhema ef. Čamdžića, obišli šehidsko mezarje u Biljanima i biblioteku u sklopu džamije u Biljanima, gdje im je tom prilikom glavni imam Vučkić uručio na poklon knjigu „Genocid u BiH 1991-1995“ autora Smaila Čekića.

Gospodin Kan se na kraju posjete zahvalio predstavnicima Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ-e Ključa na dobroj organizaciji i kvalitetnoj prezentaciji, te dodao kako je impresioniran visoko duhovnim životom povratnika u Biljane.

Fahrudin Vojić

  • 0101