A+ A A-

Savjetovanje i stručni seminar za imame i vjeroučitelje Medžlisa IZ Sarajevo

U subotu i nedjelju, 21. i 22. decembra 2013. godine, zaokružen je ciklus od 22 stručna seminara za imame i vjeroučitelje koja je organizovala Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta.

sav-mu-sar-12-2013-1

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, kao domaćin, obratio se muftija sarajevski, Husejin ef. Smajić koji je govorio o uspjesima na polju organizovanja vjeronauke u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju na području Kantona Sarajevo. Također se, u svom obraćanju, muftija osvrnuo na važnost uloge imama, koji jedino svojim profesionalnim i predanim radom mogu spriječiti zloupotrebu džamijskog prostora za izazivanje raskola i podjele unutar Zajednice.

Prisutnima se obratila i gđa. Mina Pleh – savjetnice za vjeronauku u KS, koja je govorila o ciljevima stručnog usavršavanja, istaknuvši da je ovo izuzetna prilika da se pored stjecanja novih saznanja i vještina analizira uloga imama i vjeroučitelja u sustavu i organizaciji Islamske zajednice, uzimajući u obzir vizije i projekcije Islamske zajednice u narednom periodu.

Radni dio seminara otvorio je rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Amir ef. Karić koji je govorio na temu: „Uloga imama i vjeroučitelja u sistemu Islamske zajednice sa fokusom na jedinstvo i međuljudske odnose – društveni kapital zajednice.“

Dr. Karić govorio je o potrebi međusobnog upoznavanja i korištenja ljudskih, društvenih i ekonomskih potencijal na polju međusobne saradnje. Pozvao je i sve uposlenike u institucijama Islamske zajednice da trebaju razvijati osjećaj poziva posla koji rade, a koji mora biti utemeljen na metavrijednostima istinoljubivosti, pravednosti, solidarnosti i sl.

Nakon konstruktivnih diskusija i kraće pauze predavanja su održali prof. Ibrahim Begović na temu “Saradnja muallima i vjeroučitelja u odgojno-obrazovnom radu-stanje i perspektive”, te  dr. Nezir Halilović koji je govorio na temu “Težnja ka top formi u nastavi islamske vjeronauke”.

Na ovu temu održana je radionica, nakon koje je uz kraću evaluaciju stručni seminar priveden kraju.

(www.medzlis-sa.ba)