A+ A A-

Udruženje žena MIZ Livno na radionici pozitivne psihologije

Udruženje žena MIZ Livno već mjesec dana lagano realizira svoje aktivnosti utvrđene godišnjim planom i programom, što se jasno može vidjeti na osnovu aktivnosti koje se svakodnevno dešavaju u prostorijama mekteba na Žitarnici, ali i izvan njega.

miz-liv-akt-12-2013-1

Pored vjerske edukacije, u planu su bile i brojne druge aktivnosti, poput različitih tribina i seminara o fizičkom i duhovnom zdravlju za ženu i porodicu, edukativne i kreativne radionice, te razna druženja žena.

U petak, 06. 12. 2013, u 17 i 30h, održana je prva radionica iz pozitive psihologije, pod nazivom „Koliko sam zahvalna", u prostorijama mekteba na Žitarnici. Radionica je tretirala drugačiji pristup obradi teme, što veći angažman samih učesnica, njihovu aktivnost i uključenost. Pomalo neobičan način rada, na koji polaznice nisu ranije naučile, možda ih je iznenadio, ali gledajući na rezultate, iznenađenje je bilo jako pozitivno, na našu radost.

Koordinatorica radionice bila je jedna od muallima, Šejla M.K., koja je pripremila sadržajan plan koji je u potpunosti uključivao same učesnice, do tada naviknute na frontalni oblik izlaganja. „Koliko sam zahvalna", sam naziv podrazumijeva govor na temu zahvalnosti, osobine i potrebe s kojom smo stvoreni i bez koje ne bismo mogli egzisitirati. Učestvovanjem u radionici, učesnice imaju priliku da se bolje upoznaju, da osjete potrebe jedna druge, da kažu nešto o sebi što možda ne bi inače učinile u drugačijim okolnostima.

Najvažnija pouka radionica bila je podstaknuti učesnice da razmišljaju o blagodatima kojima su darovane od strane Uzvišenog Allaha, da vide i one sitnice koje možda ne bi uočile te da na njima budu zahvalne. Zatim, da nauče biti zahvalne ljudima, kao našim saputnicima na životnom putu. Kada se podstignu ove dvije zahvalnosti, kada se podstigne ovaj balans i smiraj u ljudskom srcu, onda je na putu dosezanja unutarnjeg mira, odnosno života bez stresa, bez brige i konstantnog razmišljanja o onome jučer i onome šta će se desiti sutra. Tada čovjek živi u sadašnjem trenutku, uživajući u svakom danu koji mu je Allah poklonio.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba