A+ A A-

Održana sjednica Skupštine Medžlisa IZ Ključ

 

U nedjelju, 22.12.2013. godine, u Sali Općinske vijećnice, održana je peta redovna izvještajna sjednica Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Ključ. Članovi Skupštine su razmatrali Novi Pravilnik o članstvu izvještaj o radu Izvršnog odbora za proteklu godinu, potom, Izvještaj o radu glavnog imama te financijski izvještaj za 2013. godinu koji su jednoglasno usvojeni. Novi Pravilnik o članstvu Medžlisa IZ Ključ bi trebao da olakša posao imamima i mutavelijama, ali i da privuče veći broj građana da postanu članovi Islamske zajednice.

„Novi Pravilnik reguliše pitanja poput; ko treba biti član Islamske zajednice, ko može biti oslobođen članstva, kakve su posljedice za one koji nisu bili članovi, a žele usluge Islamske zajednice itd. Pravilnik rađen na osnovu zahtjeva prošlogodišnje sjednice Skupštine i produkt je studiozne analize i planiranja. Nadamo da će Novi Pravilnik privući veći broj članova i stvoriti realne pretpostavke za bolji i brži razvoj Medžlisa IZ Ključ“, istakao je Glavni imam Ermin ef. Vučkić.

sjednica-miz-kljuc-23-12-13

Na Sjednici je istaknuto kako je Vjerskoprosvjetna služba Medžlisa IZ Ključ u toku 2013. godine, uspješno izvršila sve predviđene aktivnosti. Kada je u pitanju organizacija vjerskog života, nije bilo većih problema osim kada je u pitanju organizovanje sjećanja na žrtve Međeđeg Brda na lokaciji kod Grmeča, gdje su pružene određene opstrukcije u toku same organizacije, međutim, rukovodstvo Medžlisa na čelu sa Glavnim imamom nije odustalo i uz pomoć reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i Banjalučkog muftije Edhema ef. Čamdžić, realizirana je i ta manifestacija. Glavni imam Ermin ef. Vučkić je posebno istakao mektebsku pouku i aktivnosti koje su organizirane tokom mjeseca Ramazana u kojima su, pored imama, učešće uzeli i profesori medrese Džemaludin Čaušević, Islamskog pedagoškog fakulteta i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Apsolutna podrška lokalnih vlasti

Između ostalih, obratio se i Nedžad Zukanović načelnik Općine Ključ koji je tom prilikom istakao kako je pozitivno iznenađen kvalitetom prezentiranih izvještaja o radu i poslovanju, te dodao da je Medžlis IZ Ključ jedan od najorganiziranijih i najkvalitetnijih Medžlisa na prostoru Unsko-sanskog kantona.

„Naša je obaveza da pomognemo rad Islamske zajednice bez obzira na našu političku pripadnost i razlike zbog značaja jedinstva i okupljenosti oko Islamske zajednice, koju svi moramo podržati bez obzira iz koje političke stranke dolazili“ kazao je načelnik Zukanović.

Islamska zajednica kao paradigma Nuhove lađe 21. stoljeća

Na kraju se obratio Muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić, koji je istakao vrlo dobre rezultate koje je ostvario Medžlis IZ Ključ u godini koja je na izmaku, pohvalivši rad imama ovog Medžlisa i vrlo dobre odnose sa lokalnim medijima.

„Ova današnja Sjednica je pokazala da Islamska zajednica ne krije ništa od svojih članova i da ona javno i transparentno pokazuje ono što je radila i u što je utrošila novac. Izuzetno sam ponosan na ove ljude ovdje koji vode Medžlis IZ Ključ, na njihov odnos i komunikaciju sa građanima, predstavnicima lokalne vlasti i medijima, što pokazuje da su oni bili na nivou zadatka koji im je stavljen u obavezu“ kazao je Muftija Čamdžić pozvavši sve prisutne na Skupštini da nastave kao i proteklih godina, razvijati dobre odnose sa svojim komšijama druge religije i nacije.

On je također naglasio značaj Islamske zajednice i jedinstva unutar nje, te upozorio na opasnost odvajanja od nje, usporedivši je sa Nuhovom lađom spasa i kazavši kako svako ko se uključi u Islamsku zajednicu i bude njen aktivan član, on se spasio, dok oni koji urade suprotno, izlažu se opasnosti skretanja sa pravog puta i odlaska u propast jer ko se odvoji od džemata (zajednice) on vrlo lako može okončati život smrću kakva nije svojstvena vjerniku.

„Mi koji smo uključeni u Islamsku zajednicu, poput onih koji su se smjestili u Nuhovu lađu i iz nje ne želimo izaći, jer nama muslimanima nema opstanka osim u njoj (Islamskoj zajednici) što smo potvrdili i na zadnjem Popisu stanovništva. Mi jesmo za suživot, toleranciju i dijalog sa svima“ naglasio je Muftija Čamdžić.

Zahvalnice za doprinos radu i razvoju Medžlisa

Na kraju Sjednice dodijeljene su i zahvalnice za doprinos razvoju i promociji Medžlisa IZ Ključ. Najznačajnija osoba koja je dobila zahvalnicu, svakako je Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić i posthumno Muhamed Salkić nekadašnji generalni sekretar Rijaseta IZ BIH.

  • 11

Fahrudin Vojić