A+ A A-

Tribina "Zločin nad Bošnjacima - poseban osvrt na masovnu grobnicu Tomašica"

 

U sklopu aktivnosti Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, u prostorijama amfiteatra Fakulteta islamskih nauka održana je tribina na temu „Zločin nad Bošnjacima-poseban osvrt na masovnu grobnicu Tomašica“. Gost predavač bio je dr.sci. Mujo Begić, šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Uz mnoštvo naučno-istraživačkih radova autor je i nekoliko knjiga. Nakon prvijenca "Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi", napisao je i "Genocid u Ključu", zatim "U opsadi 1.201 dan - Bihać, zaštićena zona UN-a". U pripremi je prezentacija njegovog djela "Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941. godine", a "Genocid u Sanskom Mostu" je publikacija koju možemo očekivati tokom naredne godine.

tribina-o-tomasici-a

Uvaženi profesor je izrazio svoje zadovoljstvo i oduševljenje odzivom studenata, rekavši da mu je posebno drago doći na Fakultet islamskih nauka. Tribina je tretirala pitanje genocida počinjenog nad Bošnjacima Podrinja, Kozarca, Srebrenice i drugih gradova, sa posebnim osvrtom na masovnu grobnicu Tomašica. Ovo je jedna od najvećih masovnih grobnica na kojoj će prema procjeni svjedoka i ljudi uključenih u proces iskopavanja biti pronađeno preko 900 tijela. Do sada je pronađeno oko 600 tijela, što kompletnih i nekompletnih.

Između ostalog, profesor je upozorio na termin imputiran od strane medija, gdje se za genocid i počinjen zločin koristi riječ „stradanje“. Kako kaže: „Potrebno je napraviti distinkciju između ovih pojmova, jer trebamo biti svjesni da se desio genocid i strašan zločin“. Tomašica je grobnica koja je „otvorena“  nekad ranije, ali su se nakon određenog vremena pojavili dokazi i indicije o postojanju većeg broja žrtava, pa je cijeli tim usmjerio svoje snage i mogućnosti te su se vratili ponovo na Tomašicu na kojoj su potvrđene njihove sumnje.

Ovo je bila posebna prilika za studente, a posebno studente četvrte godine studija da u sklopu predmeta „Studije genocida“ prošire svoja znanja i da prisustvuju sa ostalim kolegama i profesorima jednom ovakvom predavanju. Prezentacija je popraćena fotografijama sa grobnice Tomašica, stoga prisutni su imali priliku da barem dijelom vide kako se odvija proces otkopavanja žrtava genocida, a što je ostavilo poseban utisak na prisutne u amfiteatru.

  • 11

(www.fin.ba)