A+ A A-

Potpisan Memorandum o razumijevanju vezano za izgradnju džamije u Ljubljani

Muftija dr. Nedžad Grabus boravio je sa saradnica od 13. do 17. decembra 2013. godine u Kataru, gdje je potpisao memorandum o razumijevanju za izgradnju džamije, odnosno Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.

dzam-ljub-mem-izg-12-2013-1

Memorandum je u ime Islamske zajednice potpisao muftija dr. Nedžad Grabus, a u ime Fonda za međunarodni razvoj Države Katar dr. Ahmed Al-Meraikhi, direktor Fonda, koji djeluje unutar Ministarstva vanjskih poslova.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su g. Ahmed Al-Zuwaidi, sekretar Fonda za međunarodni razvoj Države Katar, zamjenik muftije Ibrahim Malanović i sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić.

Potpisanim dokumentom definiran je način izgradnje džamije, nadzor gradnje, stručno praćenje projekta donatora, način financijskih transakcija, potpisivanje ugovora itd.

Dr. Ahmed Al-Meraikhi izrazio je zadovoljstvo potpisanim dokumentom, jer smatra da je projekat izgradnje džamije u Ljubljani veoma važan za muslimane i Islamsku zajednicu u Sloveniji. Zahvalio se muftiji dr. Nedžadu Grabusu i njegovim saradnicima na predanom radu. Sretan je, jer će imati priliku surađivati na historijskom projektu. Izrazio je zahvalnost slovenskim vlastima koje su omogućile početak izgradnje džamije u Ljubljani. Posebno zadovoljstvo mu je bilo sarađivati sa Kabinetom Predsjednika republike Slovenije i općinom Ljubljana.

Ni muftija Grabus nije krio zadovoljstvo, jer je postignut veliki uspjeh. Zahvalio se bivšem emiru države Katar Šejhu Hamedu bih Halifi Al Thaniiju na odobrenoj donaciji za džamiju. Zahvalio se i sadašnjem emiru države Katar Šejhu Tamimu bin Hamad Al Thaniju, koji je podržao projekat i koji će ga u očevom imenu i nastaviti. Muftija Grabus posebno se zahvalio ministru vanjskih poslova dr. Khalidu bin Muhammedu Al-Attiji i dr. Ahmedu Al-Meraikhiju koji brinu za realizaciju projekta izgradnje džamije u Ljubljani.

Mi, ostali muslimani u Sloveniji, zahvalni smo svim nabrojanim osobama, a posebno muftiji dr. Nedžadu Grabusu koji je uspio u proteklim godinama uspostaviti odličnu saradnju sa ključnim osobama u Kataru i predstaviti potrebe muslimana Slovenije kako bi konačno izgradili džamiju u glavnom gradu. Bez njegove vizije, strategije, a pogotovo bez normalnog, prijateljskog i ljudskog pristupa vrlo bi težko doživjeli ove trenutke radosti.

Delegacija Islamske zajednice koja je boravila u Kataru susrela se i sa ministrom vakufa i islamskih poslova nj. eksc. Gaith bin Mubarakom Al-Kuwarijem. Tom prilikom muftija Grabus predstavio je određene obrazovne i infrastrukturne projekte kojima se bavi Islamska zajednica u Sloveniji za koje je ministar Al-Kuwari obećao pomoć za realizaciju istih.

Delegacija Islamske zajednice posjetila je i Sunduqu-z-zekat gdje su se susreli sa direktorom te institucije g. Jasimom bin M. Al-Kubaisiem. Tom prilikom uručena mu je zahvalnica za pomoć u realizaciji dosadašnjih projekata Islamske zajednice u Sloveniji. Prilikom susreta naglašeno je da će saradnja između ove dvije institucije u budućnosti ojačati.

Susreli su se i sa g. Naserom Al-Sulajtijem, direktorom fondacije Sheikh Jassim bin Muhamed bin Thani koji je bio i glavni domaćin delegaciji Islamske zajednice. U nedjelju, 15. decembra 2013. godine, upriličena je završna svečanost takmičenja učača Kur'ana koja je organizirana ispred velike džamije u Dohi.  Na svečanosti su prisustvovali mnogi visoki gosti, a među njima je bio i predsjednik Vlade države Katar nj. eksc. Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al- Thani, ministar za vakufe i islamske poslove nj. eksc. Gaith bin Mubarak Al-Kuwari, poznati učenjak Al-Qaradawi i drugi.

Ovih dana se u Kataru priprema velika svečanost povodom Dana državnosti, koja će se održati 18. decembra 2013. godine. Tako su sve ulice, objekti i automobili ukrašeni bjelom i bordo bojom, bojama katarske zastave. Doha je glavni grad Države Katar, koje se priprema na svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine. Povodm priprema na svejtsko prvenstvo u nogometu otvorena su mnoga gradilišta i tako iz dana u dan rastu nove zgrade koje Dohu čine bajkom. Doha je vrlo čist grad koji broji oko četirsto hiljada stanovnika. Grad je osnovan pod imenom Al-Bida. Država Katar postala je neovisna država 1971. godine, a još davne 1949. godine počeli su proizvoditi naftu u Dohi i njenoj okolici. Danas Država Katar dnevno proizvodi preko osamsto barela nafte. Godine 1973. sa radom je počeo i Katarski univerzitet. Ono po čemu je Doha još poznata je i televizijska kuća Al-Jezeera koja je počela sa emitiranjem programa 1996. godine.

Bajka u Državi Katar za Islamsku zajednicu završila se u utorak, 17. decembra 2013. godine.

Nevzet Porić

(www.islamska-zajednica.si)