A+ A A-

U Splitu održano predavanje na temu „Muslimani danas“

Na poziv upućen od glavnog imama, Vahida ef. Hadžića, u posjet Medžlisu Islamske zajednice Split u petak, 13. decembra 2013. godine, došao je uvaženi predavač, mr.sc. Esmir ef. Halilović, viši asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i autor već deset knjiga islamske tematike.

miz-spl-akt-12-2013-1

Uvaženi predavač prvo je bio hatib na džumi-namazu.  Splitske džematlije veoma su pažljivo slušale izlaganje sa minbera, u kojem je  podsjetio na važnost čuvanja vjere u vremenu i okolnostima u kojima živimo i u kojima su muslimanske obitelji izložene mnogobrojnim, veoma opasnim utjecajima za njihov vjerski identitet. Ponudio je i neke konkretne  primjere i smjernice ka tom cilju.

Drugi dio druženja s cijenjenim gostom započeo je poslije jacije namaza, predavanjem na temu „Muslimani danas“ koje je poput hutbe bilo veoma poučno i korisno i kojeg su svi prisutni naprosto „upijali“.  Po završetku predavanja uslijedila su različita pitanja na koje je prof. Esmir veoma temeljito, pristupačno i uz konkretne primjere, odgovarao.

Zatim je Vahid ef. prisutne podsjetio da je programom predviđeno posebno vrijeme  za obraćanje omladini i razgovor sa njima, tako da su svi ostali napustili našu malu dvoranu i prepustili je splitskim i zadarskim omladincima.

Evo nekoliko impresija omladine vezano za ovaj lijepi posjet:

„Sinoćnje predavanje Esmira ef. Halilovića bilo je doista zanimljivo i poučno. Dojmilo nam se njegovo znanje i spremnost da razgovara o različitim temama koje su nas zanimale. Iako je možda predugo trajalo, vrijedilo je svakog kilometra kojeg smo prešli da bi prisustvovali predavanju. Također, veselimo se činjenici da ce ovakva predavanja, kako Esmira ef., tako i drugih predavača u našim krajevima, postati učestalija.“ Omladina iz Zadra

„Meni je bilo super. Jako sam bio zadovoljan sa profesorom Esmirom Halilovićem, njegovim predavanjem i jako zadovoljavajućim odgovorima na naša pitanja. Posebno bih se zahvalio ef. Vahidu, zbog njegovoga truda u vezi organizacije i što je odvojio vrijeme isključivo za druženje omladine sa profesorom. Jedino mi je žao, što nije bilo više ljudi.“ Ernes Nasup, Split

„Meni je bilo odlično zato što sam mogao iznijeti svoje mišljenje i Esmir ef.  je bio dosta opušten i zna dobro komunicirati s omladinom i razumije njihove probleme. Bilo mi je drago što sam konačno mogao iznijeti svoje ''negativno'' mišljenje o tome kako ima premalo druženja za omladinu i on se isto u tome složio.“ Mahir Duraković, Split

„Predavanje je bilo očekivano zanimljivo i lijepo te nimalo zamarajuće. Sam predavač je mnogo pridonio svemu tome, drago mi je što je naš nedostatak u brojnosti veoma ublažio i govorivši o njemu stavio ga u celofan. Mislim da bi se svi složili da ponovno ugostimo tako duhovitu i obrazovanu osobu.“ Nejra Lilić, Split

Posebno ističemo da je predavanju i druženju prisustvovao Ćamil ef. Bašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zadar sa nekoliko omladinaca. Iako je Zadar od Splita udaljen 130 km, oni su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu i došli na ovaj lijepi događaj. Također, ovom događaj prisustvovao je i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Split, h. Ševal Tosuni, koji je uz imama, uložio velik napor kako bi pripremio sve za doček dragog gosta.

Zahvaljujemo svima  koji su prisustvovali ovom skupu. Nadamo se da će ovakvi događaj prerasti u redovitu praksu pa će onda i odziv džematlija biti mnogo veći nego što je bio te večeri.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha da nagradi profesora Esmira na njegovom trudu i vremenu koje je uspio od svojih mnogobrojnih obaveza, odvojiti za splitske muslimane.

Vahid Hadžić

  • 0101