A+ A A-

Akcija sadnje crnog bora u organizaciji Medžlisa IZ Doboj

U subotu, 14.decembra 2013. godine, uspješno je organizirana akcija zasađivanja crnog bora na lokalitetu Haskića kamen u džematu Stanić Rijeka, Medžlis IZ-e Doboj. Cjelokupnu aktivnost osmislio je i koordinirao glavni imam Medžlisa mr. Bajro ef. Džafić na čiju inicijativu su već ranije formirane ekološke sekcije pri mektebima na području Medžlisa kako bi se mogle provoditi slične aktivnosti. Upravo su ekološke sekcije mekteba Stanić Rijeka i Svjetliča na čelu sa muallimima Senahidom ef. Hodžićem i Jasminom ef. Okanovićem izvršile zasadu sadnica crnog bora na ogoljenoj uzvisini Haskića kamen koja zauzima površinu u iznosu od 110 000 m2 .

ek-ak-dob-12-2013-1

Ova akcija ne samo da je okupila polaznike mekteba već i druge džematlije koji su željeli da daju svoj doprinos u ovom hajirli djelu.

Prema riječima Glavnog imam ciljevi ovog projekta su:

- Da se kod mladih polaznika mekteba razvije svijest o održavanju  ekološkog okruženja, te da se očuvaju blagodati koje nam je Allah dž.š. podario.

- Da se spriječi erozija navedene površine koja u ovakvom stanju  narušava ekološko okruženje i sam izgled područja u kojem se nalazi

- Da se vlastitim primjerom drugima ukaže  kako bi i oni mijenjali svoj odnos prema istoj i kako bi učestvovali na svoj način.

- Da pokažemo da islamska zajednica ima također islamsku i društvenu odgovornost s pram mjesta svog življenja i da radi na  uljepšavanju i podizanju stepena korisnosti.

Iz svih ovih razloga  planira se ako Bog da uraditi projekat pošumljavanja kompletnog lokaliteta odnosno preostalih 105 000 m2.

Svi učesnici poslije obavljenog posla družili su se uz zajednički roštilj koji je obezbjedio predsjednik džematskog odbora džemata Stanić Rijeka Mirsad Husaković kojem se ovom prilikom zahvaljujemo na gostoprimstvu.

  • DSC_0050DSC_0050