A+ A A-

Idžazetnamom i publikacijom u treću godinu Centra za učenje Kur'ana Mostar

U petak, 13. decembra 2013. godine, u Studentskom hotelu Mostar održana je svečanost povodom obilježavanja druge godišnjice rada i djelovanja Centra za učenje Kur'ana Mostar, koji su, zajednički, decembra 2011. godine pokrenule institucije Islamske zajednice grada Mostara: Muftijstvo mostarsko, Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa.

3-god-cent-kur-most-12-2013-1

Svečanost je otpočela odlomkom iz Časne Knjige, kojeg je proučio Muhamed Kovačević, polaznik Centra za učenje Kur'ana, a potom se prisutnima, kojih je bio veliki broj, obratio i prof. kurra-hafiz Armin Abaza, rukovodilac Centra čija je godišnjica obilježena.

U svom obraćanju prof. Abaza upoznao je prisutne sa radom i uspjesima Centra u protekloj godini, te kazao kako drugu godišnjicu Centar dočekuju sa prvim hafizom i prvom publikacijom, a riječ je o knjizi „Šu'betov rivajet“. Prof. Abaza govorio je i o značaju i historijatu idžazetname, koja je bila uručena te noći prvom hafizu Centra.

U okviru programa, odlomke iz Kur'ana učile su nove uzdanice Centra za učenje Kur'ana, njegovi najmlađi polaznici, i to: Harun Ćatić, Esma Bećoja, Lejla Marić, Rejhana Pobrić, Aiša Čevra i Madžid Brajević, koji su izmamili i suze na lica posjetioca, jer su lijepo, tačno i stameno proučili svoje kur'anske dijelove...

Tokom programa mogle su se čuti i poruke vaiza, koje su uputili Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, te prof. kurra-hafiz Dževad Šošić, izaslanik Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini. Prof. Šošić je uz isticanje vrijednosti učenja hifza, te uspjeha Centra, govorio i o publikaciji „Šu'betov rivajet“, koja je odličan priručnik za sve hafize u našoj zemlji, ali i one koji su na putu da to postanu.

U programu su nastupili i članovi Hora Karađoz-begove medrese, koji su izveli nekoliko ilahija i kasida, a organizacija Muessesetu-l-vakf dodjelila je i dvije stipendije za polaznice Centra za učenje Kur'ana, koje aktivno uče hifz.

Stipendije su dobile Zekija Krvavac, svršenica Karađoz-begove medrese i Alma Muratspahić, učenica četvrtog razreda pomenute institucije. Stipendije je ispred organizacije uručio Ismir Karaga, generalni direktor za Bosnu i Hercegovinu.

Završnicu svečanosti obilježilo je učenje kraćih sureta Kur'ana prvog hafiza Centra za učenje Kur'ana Aziza Makana, kojem je, nakon dove, koju je on proučio, uručena idžazetnama, koja seže do Poslanika, a.s., a koju su mu uručili muhafiz kurra-hafiz Armin Abaza, te Seid ef. Smajkić, muftija mostarski i kurra-hafiz Dževad Šošić.

Bio je to poseban trenutak svečanosti, koji su mnogi prisutni propratili suznih očiju, iskazujući hair-dove novom hafizu Azizu Makanu, svršeniku Karađoz-begove medrese.

Meadin Mrndžić

  • 11

(www.miz-mostar.com)