A+ A A-

Završena posjeta predstavnika Ureda za bošnjačku dijasporu IZB u Australiji

Nakon posjete džematima Noble Park i Deer Park u Melburnu, te džematu Brisban uspješno je okončana posjeta predstavnika Ureda za bošnjačku dijasporu Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Australiji. Na prostoru Melburna živi veliki broj Bošnjaka koji su u želji da sačuvaju sebe i svoje porodice od asimilacije izgradili dvije prelijepe džamije sa munarama i pratećim objektima koji uistinu pružaju veoma dobre uslove za rad.

bd-pos-izb-austral-12-2013-1

 

U Noble Parku više od dvadeset godina imamsku dužnost uspješno obavlja h. Ibrahim ef. Omerdić a u Deer Parku je imam Muhamed ef. Đidić zadnjih 7 godina. U oba džemata priređene su tribine koje su bile dobro posjećene i na kojima je uvodničar bio rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je veliki broj pitanja prisutnih na koja je Mirsad ef. odgovarao.  Džumu namaza u Noble Parku predvodio je Mirsad ef. a u Deer Parku sekretar Ureda Mirnes ef. Lemeš.

Iako 22 hiljade kilometara udaljeni od BiH Bošnjaci Australije nisu zaboravili soju domovinu za kojom čeznu, pa su stoga zahvalni predstavnicima islamske zajednice Bosne i Hercegovine na posjeti .

Iz Melburna avionom za nešto više od dva sata gosti su stigli i do Brisbana. U ovom gradu koji slovi za jedan od najboljih gradova Australije, sa najljepšom klimom, nalazi se i naš bošnjački džemat.

Imamsku dužnost obavlja vrijedni imam Sifet ef. Omerović. Njegove džematlije su pune hvale na rad ovog imama. Vrijedne džematlije ovoga džemata sa svojim imamom pri kraju su izgradnje jedne od najljepših džamija u Australiji. Enterijer džamije, mihrab, mimber, kupola, mahfil, preko dvije hiljade kvadrata ugrađenog mermera i granita daju veliki ugođaj i jednostavno odmaraju sve one koji posjete ovu džamiju. Tu je i veliki broj lijepo urađenih parking mijesta te ostalih pratećih objekata potrebnih za rad ovog džemata. Nakon dolaska u ovaj grad gosti su odmah obišli gradilište ove džamije na kome su zatekli veliki broj angažiranih džematija. Po riječima Sifet ef. ovdje se samo materijal kupovao a sve ostalo su dobrovoljnim akcijama ugradile džematlije. Sutradan je u organizaciji džemata na vakufskom zemljištu pored džamije organiziran i piknik. Podne namaz je klanjan u džamiji a nakon namaza prisutnima su se obratili Jasmin ef. Bekrić – predsjenik IZB u Australiji i Mirsad ef. Kalajdžić – rukovodilac Ureda. Uz kahvu i ručak nastavljno je druženje gostiju iz BiH sa džematlijama ovoga džemata.

Naveče su gosti iz ovog grada otputovali za Kuala Lumpur a odatle preko Istanbula nazad za Sarajevo. Predstavnici IZB i naših džemata u Australiji, kao i njihove vrijedne džematlije osvježeni su ovom posjetom i usitinu zahvalni IZ-i u domovini.

  • 0101