A+ A A-

Reisu-l-ulema na 30-godišnjem jubileju džemata Kamp-Lintfort

Kamp-Linfort, 24.11.2013. godine - U sklopu radne posjete IZBNJ reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je 24.11.2013 nakon obilaska džemata Witten prisustvovao obilježavanju trideset godina postojanja i rada džemata Kamp-Lintfort u kojem punih trideset godina radi i djeluje Mustafa ef. Klanco, prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

reis-pos-kl-njem-11-2013-1

Program obilježavanja tridesetogodišnjice je započeo još prije podne namaza sa tribinom „Dvadeseta godina IZBNJ – Stanje i perspektive“ na kojoj su uzeli učešća predsjednik ilmije za Njemačku, Halim ef. Alibašić, dr. Fikret Arnaut, imam u džematu Muenhen-Sabur, Edin Atlagić, predsjednik IZBNJ, dr. Amir ef. Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH,  i Mirsad ef. Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu. Tribinu je moderirao Dževad ef. Ishaković, imam u džematu Muelheim/Ruhr.

Nakon klanjanja podne namaza započeo je mevludski program kojeg su izveli prisutni imami i hor džemata Kamp-Lintfort.

Prisutnima se obratio predsjednik džemata Omer Kozar na njemačkom jeziku iznijevši opštu sliku džemata, hadži Mustafa Mašić, potpredsjednik koji se osvrnuo na njegov  historijat, sekretar Edin Klanco koji je govorio o administrativnom uređenju džemata, blagajnik, Edmin Karajković koji je govorio o finansijskom poslovanju džemata, imam džemata Mustafa ef. Klanco koji je govorio o našoj sudbini, početcima osnivanja džemata, njihovom djelovanju i radu te muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić i reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović.

Džamijski prostor je bio u potpunosti ispunjen džematlijama džemata Kamp-Lintfort, gostima iz drugih džemata, Belgije i Holandije kao i brojnim imamima iz svih dijelova Njemačke. Jubileju su prisustvovali Ali Kizikaya, predsjednik islamskog vijeća u Njemačkoj (Islamrat), generalni sekretar IGMG Ögiz Ücüncu, a zbog drugih termina predsjednik centralnog vijeća, (Zentralrat) Ayman Mazyek poslao je izvinjenje i čestitku. Također su čestitke poslali predsjednik ilmijje u BiH Mensur ef. Pašalić, glavni imam regije Stuttgart Enver ef. Pašalić, kao i ambasador BiH u Pakistanu dr. Nedim Makarević.

U sklopu programa prisutnima se obratio predsjednik IZ Albanaca Sabahudin ef. Ibran, a ispred IZBNJ je prisutne  poselamio Edin Atlagić čestitavši na jubileju. Sa velikom pažnjom prisutni su pratili veoma bogat i lijep program. Između ostalih skupu se obratio muftija Pašo ef. Fetić koji je čestitao Mustafi ef. Klanci i njegovom džematu na ovom jubileju i uručio prigodan poklon ispred IZBNJ. Sa posebnom pažnjom prisutni su pratili besjedu reisu-l-uleme koji je takođe čestitao džematu kao i njihovom imamu rekavši da su mnogo postigli za ovih trideset godina rada te između ostalog poručio da je izuzetno zadovoljan onim što je do sada vidio u toku svoje posjete Njemačkoj. Naša nagrada je kod Allaha i nastavite dalje ponosno i držite se zajedno. Teško se možemo odužiti Mustafi ef. za sve ono što je učinio- poručio je reisu-l-ulema Kavazović, te je uručio priznanje Mustafi ef. ispred Rijaseta IZ-e.

Bilal ef. Hodžić, Referent Muftiluka IZBNJ

(www.igbd.org