A+ A A-

Održana proširena sjednica Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj

Proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, na kojoj su učešće uzeli svi članovi Mešihata i gosti iz domovine reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić i rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta dr. Amir Karić, održana je 23. 11. 2013. godine u prostorijama Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

reisu-l-ulema-njemacka-mesihat1

Nakon predstavljanja članova Mešihata uvodnu riječ je imao muftija Pašo ef. Fetić koji je upoznao reisu-l-ulemu i članove delegacije Rijaseta s vjerskim stanjem na području Mešihata dok je predsjednik Zajednice Edin Atlagić govorio o pravnom uređenju naše Zajednice.

reisu-l-ulema-njemacka-mesihat-sjednica

Na proširenoj sjednici Mešihata prisutnima su se obratili i glavni imami za regiju Frankfurt Ishak ef. Alešević, za regiju Dizeldorf, Mehmed ef. Jakubovic, za regiju Hamburg-Berlin Aldin ef. Kusur koji su upoznali prisutne sa stanjem na svojim regijama, a što su već prije učinili glavni imami za regiju Stuttgart Enver ef. Pašalić i za regiju Minhen Bahrudin ef. Omeragić.

Nakon toga prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je govorio o džematima, njihovom ustrojstvu, integraciji muslimana kao i o izazovima koji se nameću u dijaspori.

„Ovo je najsnažnija zajednica u Evropi“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović i dodao „od nje se očekuje da ispred svih postavi model i način organizovanja muslimana na zapadu. Sve je više ljudi koji postaju državljani ovih zemalja. Kako ojačati ovu Zajednicu da se može brinuti o tim muslimanima. Odgovor nalazimo u ajetu gdje Allah kaže: „Vjernici, pobrinite se o sebi“ . Nužno je da se i mi pobrinemo o sebi i svom narodu“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema je prisutnima prenio tri veoma bitna pravila zu uspješan rad Zajednice a to su: 1. dobra organizacija, 2.vještina upravljanja, 3.pridržavanje propisa. „Ako toga nemamo, mi nemamo Zajednicu“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović. Također je istakao da postojanje turske zajednice u Njemačkoj s kojom Bošnjaci dijele isti mezheb i akaid otvara mogućnosti bliže saradnje u rješavanju zajedničkih pitanja i da je povezivanje Turaka i Bošnjaka od velike važnosti.

reisu-l-ulema-njemacka-mesihat2

Isto tako, reisu-l-ulema se osvrnuo i na odnose muslimana i kršćana rekavši: „Muslimani i kršćani baštine slične norme, razlikujemo se u obredoslovlju i akaidu. Naši korijeni su identični. Moramo uspostavljati s njima dijalog ne samo lokalno, nego i na državnom nivou.“

Nakon završene sjednice reisu-l-ulema Kavazović se prije podne namaza obratio džematlijama džemata Wiesbaden srdačno ih poselamivši i izražavajući svoju zahvalnost na gostoprimstvu. I ovdje je Kavazović iskoristio priliku da okupljenim džematlijama ukaže na značaj identiteta, njegovog čuvanja i na značaj čuvanja bosanskog jezika.

„Vjerujte u Boga i činite dobro i nemojte se opterećavati onim što vam nije potrebno“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović okupljenim džematlijama.

Nakon klanjanja podne namaza, u prostorijama Mešihata IZBNJ je organizovan svečani ručak kojeg je u potpunosti donirao Zijad Junuzović.

reisu-l-ulema-njemacka-mesihat3

Bilal ef. Hodžić, referent muftiluka IZBNJ