A+ A A-

Tuzlanski imami posjetili masovnu grobnicu Tomašica

U utorak, 12.11.2013.godine grupa imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na čelu sa glavnim imamom hafizom Ahmed-ef. Huskanovićem i predsjednikom Hasan-ef. Spahićem posjetili su masovnu grobnicu Tomašica kod Prijedora. Upriličena je i posjeta Medžlisu Islamske zajednice Prijedor gdje je sa glavnim imamom Merzuk-ef. Hadžirušidovićem razgovarano o radu Medžlisa i životu Bošnjaka u Prijedoru.

tuz-im-pos-tomas-11-2013-1

 O dosadašnjim aktivnostima na ekshumaciji iz ove masovne grobnice kao i o planu aktivnosti na prolasku novih skeletnih ostataka šehida Prijedora imame je upoznao Eldar  Jahić iz tužilaštva Bpsne i Hercegovine. Nakon proučene fatihe pred duše svih šehida Merzuk-ef. Hadžirušidović prisutne je informisao o razmjeri zločina u Prijedoru i njegovoj okolini. Sa tugom na licima konstatovano je da je u Prijedoru izvršen strašan genocid nad Bošnjacima uz poruku da Tomašicu Bošnjaci trebaju posjetiti kako se ne bi zaboravio zločin na ovim prostorima.

Nakon Prijedora tuzlanski imami posjetili su Medžlis Islamske zajednice Kozarac. Glavni imam Amir-ef.Mahić sa imamima je obišao šehidsko mezarje Kamičani, kao i spomenik svim ubijenim Kozarčanima u centru grada. Na iznimno lijepo uređenem šehidskom mezarju Kamičani ukopani su šehidi među kojima us i djeca, ali i  Alić Hanka koja je kad je ubijena imala stotinu godina. Mezar do mezara šest braće šehida  svjedoče o strahotama genocida u Prijedoru i Kozarcu.

Posjeta je završena  uz dovu dragom Bogu  da istina o događajima u Prijedoru i Koracu bude do kraja otkrivena.

Merim Đulović

  • 0101