A+ A A-

Novogodišnji koncert u Sisku

Peti koncert za Novu 1435. hidžretsku godinu u Sisku prava je tradicija i prepoznatljiv je kulturni događaj u Hrvatskoj

Promoviranje univerzalnih vrijednosti, poruka hidžre, radosti i ljepote življenja vjere, kulture dijaloga, međureligijskog djelovanja, poštovanja, uvažavanja, promidžba Islamske zajednice kao najvažnije i najstarije institucije kroz četiri decenije konstantnog djelovanja u afirmaciji i službi dobra, deset godina imamske misije glavnog imama, put prema Islamskom centru kao putu hidžre, tako bi se mogao opisati Peti koncert povodom Nove 1435. hidžretske godine koji je prevazišao lokalni karakter i poprimio međureligijski, dijaloški i međunarodni karakter kako po strukturi gostiju i izvođača tako i po značajnim izrečenim porukama.

nhg-konc-sisak-11-2013-1

Medžlis islamske zajednice Sisak kao organizator okupio je i ove, pete godine, brojnu publiku, džematlije Siska, drage domaće goste kao i musafire iz Bosne i Hercegovine, ali i sugrađane, prijatelje Siščane koji su punih tri sata u ispunjenoj dvorani "Kristalna kocka vedrine" imali priliku svjedočiti promoviranju kulture života, zajedništva kroz sadržajno bogat program kojeg su uljepšali i dočarali brojni izvođači.

Ovogodišnji Koncert bio je u znaku djece, mladih, u znaku budućnosti, optimizma, nade, vjere i Božje upute da nas oplemeni duhovnošću i vrlinama s kojima možemo uljepšati svijet oko sebe u kojem živimo.
Nakon dolaska predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije dr.sc. Aziza ef. Hasanovića koji je prekinuo svoj boravak u Sarajevu kako bi prisustvovao Koncertu, program je započeo onako kako je najbolje i najljepše: učenjem odabranog odlomka iz Kur'ana kroz glas mladog Ammara Đikića, svršenika Islamske gimnazije "Dr. Ahmed Smajlović" koji nam je predstavio ljepotu, nadnaravnost (i'džaz) časnog Kur'ana, a njegovo značenje naracijom približio nam Admir ef. Muhić, glavni imam MIZ Karlovac, ali i pjesnik mlade generacije Bošnjaka pročitavši svoje stihove o hidžri.
Uvodne i pozdravne riječi dobrodošlice kao domaćin ispred MIZ-a Sisak uputio je glavni imam Alem ef. Crnkić rekavši kako je ovogodišnji Peti koncert okupio do sada najveći broj gostiju-uzvanika koje je poimence poselamio i pozdravio; od predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftije dr.sc. Aziza ef. Hasanovnića, veleposlanika Indonezije u Hrvatskoj NJ.E. Agusa Sardjane, saborskog zastupnika Nedžada Hodžića, županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić-Merzel, gradonačelnice grada Siska Kristine Ikić-Baniček, načelnika općine Bužim Agana Bunića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bužima Abida Mulalića, njegovog zamjenika Suvada Veladžića preko glavnih imama iz Rijeke, Karlovca, Slavonskog Broda, Osijeka, Bužima, Bosanske Kostajnice, Bosanske Gradiške, predsjednike medžlisa iz Bužima, Bosanske Gradiške, članova Sabora i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, imama džemata MIZ-a Cazin do predstavnika drugih vjerskih zajednica, odnosno izaslanika biskupa sisačkog i paroha Srpske pravoslavne crkve.

U svom pozdravnom govoru glavni imam Alem ef. je istakao kako je ovogodišnji jubilarni Koncert u znaku i njegovog desetog imamskog rođendana u sisačkom džematu i Medžlisu. S tim u vezi, kako reče, ima samo jednu poruku, rečenicu, želju, nadu i dovu: „Da Gospodar pred kojim ćemo svi polagati račun za svoja djela, emanet i zaduženja bude zadovoljan sa mnom, s mojom imamskom misijom jer ovih deset godina za mene predstavlja deset godina odgovornosti i nadam se da sam povjereni emanet obavljao časno, savjesno i odgovorno na način kako će Stvoritelj svih svjetova biti zadovoljan“.

U nastavku govora, poručio je prisutnima, posebno sisačkim džematlijama kako je sretan i ponosan što je na čelu Islamske zajednice koja, zajedno s roditeljima sudjeluje u najčasnijoj misiji-odgoju djece i mladih, budućih generacija te kako je sretan i ponosan što predvodi najstariju i najvažniju instituciju muslimana na ovim prostorima, instituciju koja je smogla hrabrosti, zrelosti, odgovornosti da pokrene projekat od povijesnog značaja, a to je gradnja džamije i Islamskog centra koji će biti svjetionik dobra, plemenitih ciljeva i centar širom otvorenih vrata za sve građane ovoga grada i Županije.
Zahvalivši se na kraju Svevišnjem na blagodati upute, snage i zdravlje, blagodati roditelja, čestite i divne supruge muallime Ilvane i djece, nije zaboravio ni svoj džemat koji je njegova druga obitelj i koji je, uz Božju milost, pomoć, izvor njegove motivacije i snage za daljnji rad.

Među prvim izvođačima promovirali su se domaćini kroz simpatične glasove najmlađih mektebskih polaznika MIZ-a Sisak odabranim recitalima pod nazivima „Dova djece male“, „Islam u slovima“, „Išao sam u džamiju“, „Draga majko“ i „Pokajnik“, a kroz dvije ilahije program su uljepšale djevojke hora MIZ-a Sisak pod vodstvom Sajme Selmić.

Koncepcija programa nije bila klasičnog tipa što znači da su obraćanja gostiju bila raspoređena kroz čitavo vrijeme trajanje programa čime se program kod publike i pored trajanja od tri puna sata činio dinamičnim i raznolikim kako su svjedočili mnogi domaćini, ali i gosti.

Velečasni, paroh i efendija u znaku hidžre

Nakon performansa najmlađih i mladih MIZ-a Sisak, uslijedila su obraćanja izaslanika biskupa sisačkog msgr. Vlade Košića, vlč. Branimira Motočića koji je poželio da ljepota koja se događa na pozornici bude znak dobrote i Božjeg blagoslova čestitavši Novu hidžretsku godinu sa željom za obilje Božjeg blagoslova.
Paroh sisački Veselin Ristić istakao je svoje osjećanje kako je njegovo srce večeras otvoreno, kako sam naziv Koncerta govori, jer je s ljudima punog srca i ljubavi. Zahvalio se kolegi Alemu ef. koji njeguje dijaloški duh, ali i Islamskoj zajednici kod koje uvijek osjeti srdačnost, ljubaznost i gostoprimstvo.
Gradonačelnici grada Siska Kristini Ikić-Baniček predstavlja čast da bude na čelu grada koji ima biskupa, paroha i efendiju, bile su prve riječi gradonačelnice Siska koja je obraćanje krunisala čestitkom glavnom imamu na desetoj obljetnici uspješnog rada, ali i porukom, odnosno željom da sljedeću obljetnicu obilježe dostojanstveno kako i dolikuje u budućem Islamskom centru što je izmamilo ovacije i srdačan pljesak publike.

Iskazavši svoje oduševljenje plasmanom reprezentacije BIH, saborski zastupnik Nedžad Hodžić duhovito je poželio da i Hrvatska uspije otići na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Između obraćanja bile su točke, nastupi naših izvođača, a posebno kreativna, dojmljiva i s upečatljivim porukama bila je točka-igrokaz Dramske skupine MIZ-a Sisak „Bismillah“ koji su pod ravnanjem Aseme Kurtović izveli performans „Kako je nastala Bosna“, utemeljena na historijskim, ali i trenutno aktualnim stanjem, mladi OKM-a Sisak zorno su prikazali BIH i njezinu posebnost sa svim konstitutivnim narodima u BIH. Počevši s navijačkom himnom BIH „Hajmo Bosno“, do sata povijesti na kojem su radili Plakat o BIH pa sve do promocije poklona za Novu hidžretsku godinu iz svih krajeva muslimanskog svijeta, završili su s čestitkom povodom Nove hidžretske godine satkanu iz novogodišnje poruke muftije dr. Hasanovića.

Na proljeće počinje gradnja Islamskog centra u Sisku

Obzirom da s nestrpljenjem sisačke džematlije iščekuju stjecanje svih uvjeta za početak gradnje džamije, premijera video-projekcije (slideshow-a) sa slikama interijera i eksterijera idejnog projekta Islamskog centra ili kako je već zovu „sisačka ljepotica“, bila je pravo osvježenje i nadahnuće za sve prisutne, a posebno za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiju dr.sc. Aziza ef. Hasanovića koji je, nakon video-projekcije, svečano uručio Plaketu zahvalnosti županici Sisačko-Moslavačke županije Marini Lovrić-Merzel kao vid zahvale za doprinos (potporu) Sisačko-Moslavačke županije u sufinanciranju projektno-tehničke dokumentacije Islamskog centra u Sisku koji svoj početak izgradnje očekuje na proljeće 2014. godine.

Županica Marina Lovrić-Merzel zahvalivši se na ovom priznanju poručila je kako prije 8 godina nitko nije vjerovao njenoj želji, da Bošnjaci, njeni sugrađani budu ravnopravni na svim razinama vlasti te da dobiju ono što su zaslužili, a to je adekvatan molitveni dom. Svoje obraćanje je završila porukom kako se ne mogu ničim mjeriti vrijednosti različitosti, a naša sreća, uspjeh, zajedništvo upravo leži u tim različitostima.
Posebni izvođači-sudionici ovogodišnjeg Koncerta bili su simbolično oni s kojima smo počeli Prvi koncert, a to je hor duhovne muzike „Gazije“ iz Bužima koji su, svoju europsku turneju u Njemačkoj, zaokružili nastupom u Sisku s dojmljivom izvedbom nekoliko ilahija.

Osvježenje ovogodišnjeg Koncerta u Sisku otkriće su bile članice hora "Amber", hora Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška koji su ilahijama dojmljivih poruka poput ilahije „Džennet pita nagizdan“ otvorile srca, ali i izmamili suze naših prisutnih majki.

Plakete zahvalnosti

Pored Odluke Izvršnog odbora MIZ-a Sisak s 24. sjednice, da se na Petom koncertu dodijeli Plaketa zahvalnosti Sisačko-Moslavačkoj županiji na čelu sa županicom iz ruku muftije dr. Hasanovića, odlukom Izvršnog odbora MIZ-a Sisak Plakete zahvalnosti dodijeljene su povodom 20. jubilarnih godina islamskog vjeronauka u sisačkim javnim školama, ravnateljici OŠ "Braća Bobetko" prof. Marici Radojčić za promicanje multikulturalnosti, multietničnosti te svesrdnoj podršci u implementaciji predmeta Islamski vjeronauk. S istom pažnjom i zahvalnosti, Plaketa zahvalnosti dodjeljena je voditeljici igraonice „Zvončica“ Dragani Čubrilo-Bila za promicanje multikulturalnosti, multietničnosti i kulture dijaloga.

Tim Medžlis IZ Sisak nastavlja tradiciju potvrđivanja kvalitetnih odnosa suradnje s institucijama odgoja, obrazovanja te prepoznavanje uloga ljudi koji predstavljaju te institucije.

Bosna u Hrvatskoj

Posebnost ovogodišnjeg Peti koncerta predstavljali su brojni gosti, posebno iz Bosne i Hercegovine, a za istaknuti su vrijedni „Bužimljani“ koji, kao da su centralno obilježavanje Nove hidžretske godine preselili u Sisak. Tome u prilog svjedoči činjenica da su iz Bužima autobusom mahsuz doputovali vrijedne članice "Udruženja žena Izvor", čelnici općine Bužim, čelnici MIZ-a Bužim te čelnici i aktivisti humanitarne organizacije "Sadaka" iz Bužima.

Načelnik općine Bužim Agan Bunić nije krio oduševljenje viđenim i doživljenim na Koncertu istaknuvši kako svjedoči da su sisački Bošnjaci i muslimani kvalitetno integrirani u društvo i prepoznati kao vrlo važan faktor u izgradnji društva što ga posebno veseli.

U drugom dijelu Koncerta, sisački „Nurovci“, mali i odrasli podigli su atmosferu u dvorani svojim razigranim plesom, živahnim koreografijama koje su odraz tradicije i kulture te folklornog stvaralaštva.
Ženski pjevački zbor „Sevde“ pod stručnim vodstvom Željke Birač probudio je nostalgiju za prijašnjim vremenima kroz sevdalinku „Mila majka šalji me na vodu“, dok je Mehmed Goražda premijerno za prigodu Nove hidžretske godine pripremio i izveo sevdalinku „Selam alejk Husrev-beg“ podsjetivši nas na ovog velikog vakifa čije plodove i danas uživamo.

U toku programa muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović uputio je sisačkoj publici Poruku povodom Nove 1435. hidžretske godine osvrnuvši se na tri temeljna aspekta hidžre te integrirajući poruke Hidžre s današnjim stanjem muslimana s posebnim osvrtom na Medžlis Islamske zajednice Sisak u kojem je put hidžre, put prema novoj džamiji koja će označiti preporod i procvat Zajednice.

Dva priznanja glavnom imamu

Ovogodišnji Koncert je protekao i u znaku prepoznavanja truda, zasluga ljudi koji su svojim nesebičnim djelovanjem razvijali kvalitetne odnose s Islamskom zajednicom posebno kroz prizmu podrške njenim vitalnim projektima kao što je ishođenje svih uvjeta za početak gradnje džamije, podrška vjeronaučnom procesu, ali i kulturi dijaloga što je uobličeno kroz dodjelu tri Plakate zahvalnosti.
Muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović nije zaboravio još jednu osobu i njegov jubilej, a to je deset uspješnih godina imamske službe glavnog imama Alema ef. Crnkića kojemu je, ovom lijepom prigodom i pred uglednim auditorijem svečano uručeno Priznanje s obrazloženjem: za predan, požrtvovan i odgovoran rad, savjesno obnašanje dužnosti glavnog imama u MIZ-u Sisak te promicanju istinskih vrijednosti, izgradnji povjerenja, tolerancije i suživota.

I taman kada je „nagrađeni“ s lijepim, uramljenim Priznanjem vratio se na svoje mjesto, predsjednik MIZ-a Sisak h. Abdurahman Harčević pozvao ga je opet da mu uruči Priznanje MIZ-a Sisak, ispred njegovog džemata, Medžlisa i Izvršnog odbora.

Alem ef. Crnkić, vidno uzbuđen, iznenađen uspio je kazati kako je Priznanje Mešihata, priznanje za cjelokupan džemat, Medžlis jer njegov uspjeh je i uspjeh džemata na čijem je čelu, koji je uz njega i bez njihove podrške u radu ne bi uspio i povrh svega uz Božju pomoć.

Šaljivo je dodao kako se ne može odlučiti koje mu je Priznanje draže, Mešihatovo ili Medžlisovo, ali i jedno i drugo za njega predstavlja poticaj, inspiraciju, elan i želju za daljnji rad.

Pokloni za najmlađe

I kako kažu, šećer ili šlag na kraju, posebno za naše najmlađe koji su pokazali veliko strpljenje kroz iščekivanje onoga što se već zna da dolazi na kraju, a to je podjela „slatkih“ paketića za Novu hidžretsku 1435. godinu. I svake godine, pa tako i ove, iznenadimo se da u dvorani bude prisutno 100-ak djece koja prate kompletan program i dočekaju njegov kraj bez dojma da toliko djece ima u dvorani što znači da su mirna i tiha.

Muallime Ilvana, Amila i Azra imale su čast uz svoje osmijehe izmamiti osmijehe i radost na licima djece kojima su uručile slatke paketiće te na taj način predati im, pored paketića i poruku da slave našu Novu hidžretsku godinu.

Obzirom da je Peti koncert „Nek se srca otvore“ dugo trajao dali smo si za pravo da i tekst o njemu bude duži u namjeri da dočaramo ambijent Koncerta koji je i velika promidžba Islamske zajednice u javnosti, promidžba vrijednosti islama, kulture i tradicije i slika-ogledalo našeg rada i djelovanja.

S tim željama i mislima, molimo Svevišnjeg da nagradi sve džematlije koji su se potrudili da nakon Koncerta u malim, skromnim, ali nama dragim prostorijama Medžlisa ugoste i hranom počaste preko 100 gostiju, musafira te kroz djelo iskažu gostoprimstvo. Ovaj koncert je činjenica, ali i tradicija Siska, grada na rijeci Savi, koji baštini islam kroz protekle četiri decenije jer, Republika Hrvatska ima najbolje riješeno muslimansko pitanje u Europi. Oni koji imaju fobiju od islama ostaje poziv da dođu u Sisak i uvjere se kako je islam ovdje domicilan, a nikako stranac.

Admir Muhić

  • 0101