A+ A A-

Nova 1435. hidžretska godina svečano obilježena i u Zavidovićima

Medžlis Islamske zajednice Zavidovići je nizom aktivnosti obilježio ulazak u novu 1435. hidžretsku godinu;

U četvrtak (31.10.2013.) poslije jacije namaza u Gradskoj džamiji održana je tribina gdje je gost predavač bio prof.dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

nhg-zav-11-2013-1

Naredni dan tj. u petak (01.11.2013.) u Gradskoj džamiji hutbu je održao i džumu-namaz predvodio Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a u Čaršijskoj džamiji je hutbu održao i džumu-namaz predvodio prof.dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF-a u Zenici.

U nedjelju (03.11.2013.) poslije podne-namaz u Gradskoj džamiji je održana centralna manifestacija MIZ-a Zavidovići, a program su izveli profesori i hor medrese „Osman ef. Redžović“ iz Visokog. Nakon mevludskog programa u kojem su prelijepi glasovi učenica i učenika medrese bili pravi ugođaj za uho i dušu, svojim predavanjem obratio se direktor spomenute medrese prof. Dženan ef. Handžić koji je govorio na temu hidžre istakavši na samom početku kako je ova posjeta našem medžlisu samo potvrda dobre veze i bratskih odnosa medrese iz Visokog sa medžlisom Zavidovići a koja traje već niz godina. U svom predavanju naglasio je da je HIDŽRA jedan od pet najvažnijih događaja u povijesti islama (preostala četiri važna događaja su: prva objava, isra i mi'radž, bitka na Bedru i oslobođenje Mekke). Podsjetio je sve prisutne da je poslanik Muhammed a.s. prilikom činjenja hidžre konsultovao najstručnije ljude iz date oblasti čime je i nas podučio da u svim važnim poslovima konsultujemo ne onog ko nam je drag i koga volimo, već eksperte i stručnjake iz datih oblasti.

nhg-zav-11-2013-2

Na kraju programa obratio se glavni imam MIZ-a Zavidovići Sulejman ef. Efendić koji je pohvalio goste koji nam prirediše jako lijep program, zahvalio se svim prisutnima na posjeti moleći Allaha dž.š. da u narednom periodu budemo bolji u svakom pogledu; bolji muslimani, bolji mu'mini, bolji insani. Čestitao je nastupajuću novu hidžretsku godinu.

U svim džematima na području našeg Medžlisa imami su u nedjelju (poslije akšama ili jacije) održali prigodne programe i tako ukazali na važnost događaja hidžre ali i na važnost održavanja i čuvanja naše tradicije.

Nermin ef. Selimović