A+ A A-

Tuzla: Tribina povodom obilježavanja “Dana roze marame”

tuzlaU srijedu, 30. oktobra je svjetski „Dan roze marame“, kad se muslimani i muslimanke u cijelom svijetu nošenjem roze marame, bilo na glavi ili oko vrata, ili nekog drugog odjevnog predmeta roze boje, te uključivanjem u različite aktivnosti i inicijative u svom okruženju pridružuju borbi protiv raka dojke.

Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla se ovoj globalnoj kampanji pridružila 2010. godine i od tada svake godine daje svoj doprinos u kampanji prevencije ove bolesti.

Ove godine Asocijacije žena će upriličiti tribinu na kojoj će biti riječi o prevenciji ali i svemu onome što opaka bolest može da donese ukoliko se ne otkrije na vrijeme. Tribina će se realizovati u saradnji sa prim.dr.med. Amilom Haličević, spec. radiologije, koja će biti i uvodničarka na pomenutoj tribini.

Na web stranici Asocijacije objavljeni stručni tekstovi koji ukazuju na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Ove godine je, kao i prošle, posvećena pažnja i na viralnu kampanju na društvenim medijima čiji je cilj podizanje svjesnosti o opasnosti raka dojke među mlađim generacijama.

Tribina će se održati u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj, 30. oktobra sa početkom u 18,00 sati.

Program je namijenjen za žene.