A+ A A-

Gradonačelnik austrijskog Welsa posjetio Bosnu i Hercegovinu

Gradonačelnik austrijskog Welsa dr. Peter Koits, je sa svojom saradnicom gosp. Claudia Glössl (šef biroa za integraciju i pitanja žena), kao i sa članovima džemata Wels, na čelu sa direktorom i imamom Bošnjačko-austrijskog kulturnog centra, hfz Senadom Podojak, posjetio Kotor Varoš, Banja Luku a potom Zenicu.

grad-wels-pos-bih-10-2013-1

Nakon prijema kod načelnika K. Varosi, razmijenjena su mišljenja dvojice načelnika o mogućoj saradnji dvaju gradova, na privrednom kao i na kulturnom planu.

U Banja Luci je delegacija iz Austrije posjetila Muftiju banjalučkog Edhem ef. Čamdžića, te nakon toplog prijema uslijedilo je razgledanje banjalučke ljepotice, Ferhadija-džamije. Poslije obavljenog džuma namaza, načelnik Welsa, dr. Koits se je kratko obratio prisutnima u džamiji, zahvalio se na toplom prijemu i zaželio što skoriji završetak radova na Ferhadiji. Tom prilikom je načelnik dr. Koits također istakao važnost suživota kao i međureligijskog dijaloga.

Poslije Džume namaza, delegacija se je uputila ka Zenici, kako bi na vrijeme stigla prije početka utakmice Bosna i Hercegovina-Lichtenstein.

U hotelu Zenica delegaciju je dočekao zenički načelnik gosp. Husein Smajlović sa svojim saradnicima.

Nakon tople dobrodošlice i upoznavanja, delegacija je, predvođena načelnikom gosp. Smajlovićem, krenula ka stadionu Bilino Polje, da zajednički navija i bodri naše Zmajeve.

U subotu u 10h je uslijedio srdačan doček delegacije u kabinetu načelnika gosp. Smajlović. Načelnik Samjlović je upoznao goste o projektima i potrebama Općine Zenice, o ZEPS-u. Potom se obratio načelnik Welsa gosp. Koits, koji je istakao sličnosti dvaju gradova, Welsa i Zenice. On je pozvao zeničkog načelnika gosp. Smajlović, da u Martu naredne godine posjeti privredni Sajam u Welsu (jedan od najvećih sajmova u Evropi), te da privrednicima Welsa predstavi planirane projekte.

Zaključeno je na obostrano zadovoljstvo, da se saradnja dvaju gradova treba nastaviti, kako na privrednom, tako i na kulturnom planu.

Nakon srdačnog prijema, uslijedilo je razgledanje grada. Delegacija je posjetila zeničko pozorište, muzej grada, Arenu, Vrandučku tvrđavu i na kraju novi FIFA-stadion.

Zadovolji onim što su vidjeli, zahvalivši se domaćinu, načelniku Zenice, delegacija je u nedjelju rano ujutro krenula ka Austriji.

U pratnji načelnika Welsa, dr. Koitsa pored njegove saradnice gosp. Claudie Glössl, bili su i članovi odbora džemata Wels: Jusuf Music i Enes Aldžić, zatim Verdina Musić, te predstavnici omladine džemata. Ahmed Podojak, Amel Hero, Idriz Alekić i Admir Škrgić.

  • 0101